24.08.2008 - Propalestinští aktivisté "prorazili" blokádu Gazy

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Navzdory předchozím prohlášením, že jim zabrání v přiblížení, Izrael v sobotu dovolil dvěma lodím, řízeným mezinárodními aktivisty, aby připluly k pobřeží Gazy.
Dvě lodě s názvy Free Gaza a Liberty vezly palestinské charitě pečující o děti 200 naslouchátek a 5 tisíc balonků.


Izrael zprvu mezinárodní akci aktivistů odsoudil jako podporu teroristům Hamasu a označil za nepřijatelnou provokaci, tudíž nebylo jasné, jakým způsobem zareaguje. Pak ale přistání povolil.


Izraelští představitelé dodali, že skupiny, které se skutečně starají o humanitární věci, posílají pomoc palestinským obyvatelům Gazy přes existující hraniční přechody, narozdíl od „propagandistů“ na lodi.


zdroj: www.ct24.cz (česky + video)
http://eretz.cz/content/view/6578/ (česky)
URL : https://www.valka.cz/24-08-2008-Propalestinsti-aktiviste-prorazili-blokadu-Gazy-t75339#277818 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chtě, nechtě, ale musím souhlasit s proizraelským časopisem Eretz.cz.

Toto je úplně nechutná politizace humanitární pomoci, která by měla být nestranná.

Ano akce obyvatelům gazy moc nepoůže a ba naopak posílí vládnoucí hamas - přesně jak je řečeno v reportáží.

To prostě jen že si nějací bohatí aktivisti usmyslí, že vykonají kdovíjaký čin a jak jsou skvělí a přitom tím můžou úplně nesmyslně nabourat něco co se budovalo dlouho a těžko.

Z takovýhle osvětových lidí a zhýčkaných a rozmazlených "paniček" které zachraňují svět je mi na

klasickým případem je budování neutrání pozice mezi konfliktními stranami - pro humanitární NGO běh na dlouhou trať a stojí to dost peněz kterých není nikdy příliš.... navazování kontaktu, zjišťování pozic a možností, možnosti ústupků, dialogy etc... a po 2 letech přijde nějaká zazobaná skupina která neví co s penězma a jedné straně vybudují luxustní centra a bydlení, který vlastně ani není potřeba a stane se to vlastnictvím místnich potentátů. No a té druhé straně se to samozřejmě líbit nebude... a máme tu konflikt, a možná ještě v horší podobě než na začátku... a pak si vsvětlujte že jste neutrání a měříte všem stjně, když druhé straně nějakej pitomec doveze zlatý prkýnka na WC ... a není vyjímkou, že tohle chování stojí lidký životy.

Tenhle spasitelský komplex je prostě jedno z největších humanitárních svinstev. (no a alespoŇ mám co zmínit u statnic Smile )
URL : https://www.valka.cz/24-08-2008-Propalestinsti-aktiviste-prorazili-blokadu-Gazy-t75339#277819 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No zkusme se nad věcí zamyslet bez emocí. Když minimálně 46 lidí (asi víc protože aktivisté asi lodi neřídili) veze 200 naslouchátek vychází to asi tak 4 - 5 na jednoho, no a stejně to vychází s těmi balonky, cca 100na jednoho. čili každý z nich tam vezl asi tolik co by se mu vešlo do příruční tašky a nemusela by být velká. Vzhledem k tomu že na lodích (aspoň podle novin) už nebyl celkem žádný další humanitární náklad, je to prostě jen výlet pár lidí co neví kam s penězi. Nic víc a nic míň. Spočtěte si kolik asi stojí plavba lodí a další nýkladydva až tři balíky (což je objem toho vezeného) by poštou stáli jen minimum a zbylé peníze (zřejmě mnohonásobně převyšující hodnotu nákladu) mohly být použity na něco opravdu důležitého, třeba potraviny, léky ...
další věcí v "blokádě" je věc o které se noviny nerady zmiňují, část pásma Gazy sousedí s Egyptem, takže ta "blokáda" není jen akcí Izraele, ale i jedné z arabských zemí.
Osobně si myslím že podobné politické akce kde se má pár jedinců zviditelnit jsou v konci výhodné spíš pro Izrael, když si představím palestince, který vyrazí do přístavu pro "humanitární pomoc" a dostane balonek (asi s nápisem "free palestine" ) přijde mi že by mne to spíš naštvalo.
URL : https://www.valka.cz/24-08-2008-Propalestinsti-aktiviste-prorazili-blokadu-Gazy-t75339#277820 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Opravdu nechápu, proč když už dělají takovou akci, aspoň nedorazili s loděmi nacpanými humanitární pomocí (peníze by na to zjevně měli) - stále by to byla akce politická a ne humanitární (protože kdyby bylo jejich cílem opravdu dopravit humanitárí pomoc, dělali by to tak aby při tom vzniklo co nejméně problémů, ne co nejvíce), ale aspoň by to vypadalo trochu líp... Takhle je to neskutečně trapná šaškárna a naprosto jasná provokace. A odkdy jsou balonky humanitární pomoc? To je provokace nejen vůči Izraelcům, ale i vůči obyčeným Palestincům (ne samozřejmě jejich vůdcům, ti to vidí jinak, pro ně jsou balonky asi zcela zásadním zbožím).
URL : https://www.valka.cz/24-08-2008-Propalestinsti-aktiviste-prorazili-blokadu-Gazy-t75339#277850 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Balonky samozřejmě mohou být humanitární pomocí, pokud je třeba země zamořena pohlavní cjhorobou a balonky mají na konci takový malý cancour Smile
Samozřejmě je to provokace pár lidí kteří neví jak se předvést. O humanitě (těch 200 naslouchátek) to prostě není.
URL : https://www.valka.cz/24-08-2008-Propalestinsti-aktiviste-prorazili-blokadu-Gazy-t75339#277919 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more