Typy útvarů A, B, C, D

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení,
V mobilizačním přehledu 0271 (Pluk útočné vozby 3)je tabulka mobilizovaných útvarů. Každý útvar má své označení np:
271-A-4 Četa lehkých tanků 17
271-B-2 Četa lehkých tanků 10
271-C-1 Náhradní prapor pluku útočné vozby 3
271-D-11 Rota lehkých tanků 1/13.
Je jasné, že číslo 271 určovalo mobilizační jednotku (Pluk útočné vozby 3) a poslední číslo je pořadové číslo útvaru v daném typu. Ale co znamenají útvary typu A, B, C a D ? Jaký byl rozdíl mezi jednotlivými typy ?
Omlouvám se za svou neznalost a děkuji za jakékoliv informace.
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#277681 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Všiml jsem si dotazu až nyní, takže hned odpovídám.
Jak již bylo uvedeno troj či čtyřmístné první číslo uvádí typ mobilizovaného útvaru podle druhu zbraně či služby (1 - vyšší jednotky, 2 - pěchota, 6 - letectvo), poslední číslo pak pořadí mobilizovaného útvaru v rámci mobilizačního tělesa. Písmenný kód uprostřed znamená následující:
A - mobilizovaný útvar pro kryt hranic (např. tzv. A-pluk, občas bývá v literatuře uvedeno)
B - mobilizovaný útvar pro zálohu
C - mobilizovaný náhradní útvar (náhradní prapor pěšího pluku s náhradními rotami, vždy C-1) nebo útvar, jenž zůstává na mírových počtech v původní dislokaci (např. letecká radiogoniometrická stanice).
D - mobilizovaný útvar, který nemá k dispozici výzbroj a nemůže tedy být nasazen (zde hlavně u útočné vozby, dodávky tanků od podzimu postupně měnily útvary D na útvary A či B v rámci jednotlivých pluků).
Omlouvám se, měl jsem to dát již dříve. Trochu jsem se podíval po literatuře a všiml jsem si, že to vlastně nikde nebylo zatím vysvětleno.
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#278551 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane Fidlere,
děkuji za vysvětlení!!!
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#278721 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more