Maginotova linie 1928-45 - William Allcorn

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Maginotova linie 1928-45 - William Allcorn


Allcorn, W. Maginotova linie 1928-45, Grada Publishing, Praha, 2007, ISBN 978-80-247-1887-3.


Kniha na 64 stranách popisuje vznik, výstavbů jakož i základní technicko-stavební náležitosti slavné Maginotovy linie, dále její bojové nasazení jak v letech 1939-1940 francouzskou armádou tak i pozdější využítí Němci jakož i její poválečný vývoj a přehled muzeí. Dále obsahuje řadu fotek, plánků, mapek a ilustrací.
URL : https://www.valka.cz/Maginotova-linie-1928-45-William-Allcorn-t74869#275559 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Standa patrně četl jinou knihu než já, v té mojí v žádném případě není "přehled muzejí" je jich tam zmíněno pouze 5, což není pravda mnoho Smile a i já ač nejsem fandou na betonové pevnosti jsem byl na nejméně 3 dalších. Stejné je to i s popisem "použití němci", to se omezuje na jednu stránku a je velmi povšchné a třeba konstatování že se jednotky snažily obsadit dvě tvrze, "jedna padla rychle a druhá kladla tuhý odpor" bez toho aby se aspoň naznačilo které pevnosti to byly, má do nějakého popisu využití docela daleko. Stejné je to i s poválečným užitím, zde jsou opět v jednostránkovém popisu zmínky že tvrze byly po válce opraveny (bez specifikace jak)a následně opuštěny někdy v šedesátých letech, následuje popis jak byly tvrze zpropagovány a následně zpřístupněny(to zabírá cca 3/4 textu). V reálu je kniha o stavbě a použití do roku 1940, i když titul slibuje o něco víc. Jde bezesporu o zajímavou knihu, jak je u knih z produkce vydavatelství Osprey zvykem (je to překlad čísla 10 z řada Fortress) a co je důležité je mnohem levnější než britský originál, cena je 169,- což je jistě rozumné. Kniha si zachovala kvalitu tisku originálu a je stejně jako on brožovaná. Protože jsem měl možnost srovnat originál s českým vydáním mohu i potvrdit že překlad je solidní (což nebývá pravidlem) a nenašel jsem v něm žádné zásadní chyby (možná někdo zažraný do pevností by je našel).
URL : https://www.valka.cz/Maginotova-linie-1928-45-William-Allcorn-t74869#275572 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more