Rudý úsvit

Red Dawn

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

USA, 1984, 114 min


Režie: John Milius
Hrají: Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen, Jennifer Grey, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, William Smith, Vladek Sheybal, Powers Boothe, Frank McRae, Lane Smith


Je studená válka a na celém světě dochází ke krizi. NATO se rozpadá a USA zůstávají osamoceny, v Mexiku dochází k revoluci, na které se podílejí i Kubánci......a jednoho začnou u střední školy v jednom americkém městečku přistávat výsadkáři, kteří mluví jen rusky nebo španělsky a střílí po všem co se pohne. Partička středoškoláků uniká do hor a pouští se do partyzánské války s okupanty.


Film je klasickým béčkovým filmem, ale pohrávajá si s myšlenkou, jak by vypadala ruská invaze do USA. Vcelku mě překvapila snaha o autentičnost ruské techniky. Tanky se tváří jako téčka ( rozhodně to nejsou obyčejné M48 s rudou hvězdou na věži ), Šilka i OT se také snaží podobat originálům.


I přes notnou dávku amerického patriotismu a šablonovitý děj ale rozhodně stojí za zhlédnutí.
URL : https://www.valka.cz/Rudy-usvit-t73907#262262 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more