Moravská zemská hotovost

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Skupina historického šermu Biskupští manové z Kroměříže vznikla na přelomu let 1990/91 a od svého založení se věnuje budování dragounské jednotky, která se vyskytovala v 17. století v oblasti střední Moravy, spadala pod biskupské velení, a byla tak součástí moravské zemské hotovosti.
Jednotka je vyzbrojena a vystrojena dle písemných a hmotných pramenů, přičemž vycházíme především ze sbírky zbraní a zbroje na zámcích v Chropyni a Kroměříži.
Výzbroj sestává z doutnákových mušket (vesměs ráže 18mm) a 4m dlouhých jezdeckých pík, pobočními zbraněmi jsou palaše, kordy a tesáky. Ochranná zbroj je tvořena přilba typu pappenheim (dobově šišák) a birnhelm a střeleckými a pikenýrskými kyrysy.
Těžší výzbroj je tvořena kolově lafetovanou hradebnicí.
Uniforma je dle pramenů červená s bílým podšitím a cínovými knoflíky. Boty mohou být nízké (mušketýrské) i vysoké (jezdecké).
Kromě účastí na rekonstrukcí bitev v ČR a Německu se věnujeme i scénickým vystoupením.


Další informace na www.manove.webz.cz a https://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_775.html


12.7.2008 pořádáme akci s názvem Dobytí Kroměříže Švédy LP 1643, kde o doprovodný program se postará mj. 231. pěší rota Aktivních záloh Zlín a budou předvedeny ukázky vývoje vojenství od středověku po současnost.
Moravská zemská hotovost - Bílá hora 2007

Bílá hora 2007
URL : https://www.valka.cz/Moravska-zemska-hotovost-t73324#260100 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more