Orzeł (Orel)

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Orzeł
(Orel)


Válečný film
produkce : Polsko
rok výroby : 1958
premiéra 2.7.1959
černobílý
délka : 104 min.
režie : Leonard Buczkowski
scénář : Janusz Meissner, Leonard Buczkowski
hlavní role :
Aleksander Sewruk (komandor podporucznik Henryk Kłoczkowski) - první velitel ponorky
Wieńczysław Gliński (kapitan Jan Grudziński, ve filmu Grabiński) - druhý velitel ponorky
a jiní...


Dle plánů režiséra měl být „Orzeł“ věrnou rekonstrukci slavného příběhu - útěku polské ponorky ORP Orzeł z estonského přístavu Tallin v září 1939.
Tento útěk se stal pro Poláky symbolem heroického boje proti okupantům a nadějí na znovunabytí svobody. Leonard Buczkowski ukázal docela věrně historii „Orła“, ale v rámci zvýšení dynamiky příběhu si dovolil několik historických nepřesnosti. Nic to ovšem nemění na tom, že tento film patři ve svém žánru mezi kvalitní díla, jež vzniklá v padesátých létech.
Na produkci „Orła“se aktivně podílelo polské válečné námořnictvo a hlavní roli - ponorku ORP Orzeł, „hrála“ její sesterská loď ORP Sęp .


Zdroje:
wikipedia.pl
filmpolski.pl
filmweb.pl
URL : https://www.valka.cz/Orzel-Orel-t72366#255827 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more