02.05.2008 - Tchaj-wan se obává o svoji svobodu a demokracii

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Číňanů z Tchaj-wanu ve Spojených státech stále přibývá. Většina z nich nepřichází za vyšší životní úrovní, ale ze strachu z invaze komunistické Číny proti své demokratické a prosperující zemi. Studenti, kteří v hojném počtu přišli získat vysokoškolské vzdělání na amerických univerzitách, se natrvalo vrací domů jen zřídka. Desetitisíce Tchajwanců se v posledních desetiletích usadily zejména v Kalifornii jako investoři. Ze svých častých návštěv Tchaj-wanu se vrací se svými blízkými příbuznými a jejich ekonomická aktivita nasvědčuje, že se nevrací s prázdnou, protože nakupují nemovitostí a budují ekonomické podmínky i pro další příbuzné a přátelé.


Komunistická Čína považuje ostrov za část svého území, i když mu komunisté nikdy nevládli a Tchaj-wan už přes půl století prodělává zcela jiný politický a hospodářský vývoj než kontinentální Čína. Od vítězství komunistů v občanské válce však Čína hrozí Tchaj-wanu invazí a nejednou ostřelovala malé ostrovy poblíž kontinentu, které jsou pod správou vlády v Taipei. V posledních letech, kdy Tchaj-wan měl za prezidenta Cen Sui-biana z Demokratické lidové strany (DPP), jehož politika naznačovala vůli po nezávislosti ostrova, komunistická vláda v Pekingu vyhrožovala, že si podřízení Tchaj-wanu vynutí silou, když ostrov vyhlásí svoji samostatnost. Tuto výhrůžku stále podtrhuje přítomnost půlmiliónové armády a početné raketové techniky (více než 1000 raket) v blízkosti tchajwanské úžiny.


více na: neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/02-05-2008-Tchaj-wan-se-obava-o-svoji-svobodu-a-demokracii-t71909#253461 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Problém s Tchajwanem je i ten, že zatímco Čína považuje Tchajwan za svou součást, Tchajwan Čínu také Wink (nebo aspoň dlouho považobval, nevím jestli s tím poslední dobou neskončili), proto taky nevyhlásil nezávislost.
URL : https://www.valka.cz/02-05-2008-Tchaj-wan-se-obava-o-svoji-svobodu-a-demokracii-t71909#253462 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more