USA - W65

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

W65



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka :
- průměr :


Hmotnost
-


Mohutnost
-


Počet hlavic
- objednaných : 0 (ZRUŠENO)


Nosič
- protiraketové řízené střely odpalované ze zodolněných úkrytů : Sprint



Historie
Bojová jaderná hlavice W65 byla vyvíjena v laboratořích LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory). Výzkum začal v 1. polovině 60. let 20. století a záhy byl ukončen v roce 1968. Vývoj hlavice převzala konkurenční laboratoř LANL z Los Alamos a vyvinula vlastní typ W66.


Popis
Vývoj W65 nebyl pravděpodobně doveden ani do stádia prototypu. Proto nejsou známy jakékoli bližší technické a specifické údaje nebo nákresy či fotky. O bojové hlavice W65 přichází v úvahu, že se mělo jednat o termonukleární zbraň 3. generace, zbraň se zvýšeným vyzařováním - tzn. neutronovou hlavici.
Jelikož se jednalo o hlavici sloužící ke zničení nepřátelských bojových jaderných či termojaderných hlavic nízko v zemské atmosféře, při navrhování se počítalo se vzdušným výbuchem a to za pomoci předem nastaveného časovače anebo rádiovým povelem z řídícího střediska.
Bojovou termonukleární hlavicí W65 měly být vybaveny protiraketové řízené střely odpalované ze zodolněných úkrytů (podzemních sil) Sprint (objevuje se označení (X)LIM-99A a (X)LIM-100A). Tyto střely měly původně nést 1 mohutnou hlavici W65.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W65-t71848#253089 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more