03.04.2008 - Pozvánku do NATO dostane Chorvatsko a Albánie

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pozvánku do NATO obdrží Chorvatsko a Albánie, Makedonie si musí vyřešit s Řeckem spor o svůj název.


Více
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250085 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

mno, co na to rict vic nez Pan Buh s nama !!! Prijde mi, ze politici tohoto sveta uz totalne zesileli ... za chvili bude clenem NATO i Somalsko a Konzska "demokraticka" Republika ... VYBORNE, VIVAT !
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250121 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

NATO už dávno není tím "elitním klubem", kterým bývalo... A už vůbec není jakýmsi "předpokojem EU", jak je v mnoha případech nazýváno.
Ač se to (někomu) nemusí líbit, tyhle "nabídky" (a to včetně první "vlny rozšiřování") jsou nejen jakousi formou "odměny" kandidátům za dosažený pokrok, ale v reálu spíše vytvořením potenciálních podmínek pro širší a hlubší dohled nad "oslovenými" státy s možností hlubšího sledování vývoje v nich a perspektivou ovlivnění či případně "regulaci" v případě nutnosti...
Pod ovlivněním či "regulací" vývoje si nepředstavujte nic násilného či silového, spíše je možno si představit využití nástrojů "šedé politiky" s dostatečným předstihem a ve velmi dobře dávkovaném úsilí..., samozřejmě na tom správném směru.
Že tahle teorie dost často selhává, to si můžeme ukázat na příkladu dvou členských států - Turecka a Řecka (viz Kypr) - se všemi pozitivy a negativy.
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250136 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

coz o to, tomu bych jeste rozumnel, ale k cemu proboha mit ultrachudou Albanii ve vojenske alianci ? Vzdyt jedine co muze dodat v dostatecnem mnozstvi je Kanonenfutter ...
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250153 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Albánie je sice chudá země, ale má mimořádně zajímavou geografickou polohu v regionu, mořské přístavy, vysoké hory, … V souvislosti se „samostatným“ Kosovem a ne zcela hladkými třecími plochami právě mezi jím a Makedonií (FYROM) bude dobré mít v oblasti „logistickou základnu“ (a tím nemyslím řecké přístavy a nebo Camp Bondsteel) pro přísun/přesun sil a materiálu či prosté „setrvání“ a udržení přítomnosti… Všimněte si, jak v Albánii a s čí podporou došlo k rozvoji infrastruktury, komunikací a v jakých oblastech a v jakém směru.


Když se mluví o „kosovoalbánských strukturách organizovaného zločinu“, ve stejné větě jsou zpravidla zmiňovány „vstupní přístavy“, „mezisklady“ a počátek „distribučních cest kontrabandu do Evropy“… Nemusí jít vždy o drogy (ale ve většině případů to tak asi je), v chudé zemi se prostě organizovanému zločinu daří, zvláště když historicky prorostl do politických, policejních a dalších mocenských struktur – a de facto je ovládá.


Navíc Albánie bude bezesporu po ne několik příštích let zemí, která pojme ne nepodstatnou část (nejen) zbrojní produkce průmyslu ekonomicky vyspělých států (či státu…). Uvědomte si, jak ochotně a vehementně likvidovali obrovská kvanta zastaralé výzbroje a současně „natahovali ruku“ po zbraních nových… Nabízejí (americkými specialisty vycvičené) vojáky pro mírové operace, přece je třeba do Iráku nepošlou na tancích T-34!
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250159 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Co se pamatuju tak těch přístavů (krom rybářských) je v Albánii pomálu, co si vzpomínám tak Durres (ve starší literatuře je to Drač) je asi jediný opravdu solidní přístav, dále Vlora na jihu (bývalá základna ponorek) a to jsou asi všechny. Komunikační síť je minimální (silnice tak pro muly, ale sotva na převážení materiálu) a o letištích by asi také bylo možno pochybovat. No a to nasazení "v misích" mi přijde taky poněkud nesmyslné, pokud se má nejdřív zaplatit výcvik, zbraně, doprava a nevím co ještě aby byl získán poměrně pochybný voják (při angažmá v muslimské zemi bych škipetara za zády nechtěl, dal bych přednost mít ho před hlavní) nezdá se mi to jako výhodný obchod.
Ostatně k čemu by ty přístavy pro NATO byly dobré, když Jadran je co se pamatuju uzavřené moře a jeho druhý břeh je italský (tedy NATO) přímo proti Albánské Vloře leží Korfu s přístavem zřejmě lepším a zároveň s Albánií sousedí Řecko (také NATO) s řadou přístavů a letišť a hlavně s neporovnatelně lepší sítí umožňující zásobování daných lokalit. To že Albánie bude nakupovat zbraně je sice hezké, ale to by asi dělala i kdyby do NATO pozvána nebyla (sotva by asi vystačila s bunkry pro samopalníka a muzeálními kousky letectva). Tohle snad vyloučí jen že dotyčné zbraně dodají rusové (ale vzhledem k platební schopnosti Albánie bych jim tenhle kšeft docela přál Smile ). I mně to přijde jako dost neuvážené a asi lépe by se na Albánii tlačilo kdyby byla obklopena zeměmi NATO a její hranice střežena proti pašování (třeba právě těch drog). Nějak mi prostě představa jak Albánie "podpoří" NATO přijde nereálná. Vidím řadu negativních bodů, třeba ty základny (pokud tam nějaké budou) se spíše stanou bránou pro pašování (dostatněco na základnu bude asi snažší než to vézt třeba 1000 km) než že by mu nějakým politickým tlakem bránily. Navíc jde o zemi nejen chudou (to by koneckonců vzhledem k její velikosti nevadilo) ale především drsně nedemokratickou, kde vládnou rodinné skupiny a o tom že by se podobala Evropě si můžeme nechat jen zdát (na rozdíl od Turecka které se demokracií stalo dávno a nad jehož účastí v podobné skupině zemí (tedy EU) se řada zemí osypává kopřivkou (možná oprávněně). Po "mírovém bombardování" Srbska je to druhá rána mé důvěře v tento spolek Sad
URL : https://www.valka.cz/03-04-2008-Pozvanku-do-NATO-dostane-Chorvatsko-a-Albanie-t70969#250183 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more