Katyň - Stalinský masakr a triumf pravdy - Allen Paul

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Allen Paul: Katyň - Stalinský masakr a triumf pravdy
Vydal Knižní klub v roce 2008.
Původní vydání 1991 Charles Scribner's Sons, 1996 Naval Institute Press
Překlad Petr Mikeš a Pavel Peč 2008
ISBN 978-80242-1978-3


Kniha popisuje celkovu genezi a průběh Polsko-Sovětského konfliktu od roku 1920 až po dnešek. Podrobně se zabývá okolnostmi válečného vystoupení Polska v roce 1939 jako důsledku chybného strategického hodnocení situace, vznik paktu Molotov-Ribbentrop, zákeřný útok SSSR na Polsko, obsazení východní poloviny polského území, masové deportace a vyvražďování polského obyvatelstva NKVD, vlastní akt vyvraždění 15 000 polských důstojníků a příslušníků inteligence, napjaté vztahy mezi polskou vládou v Anglii a Stalinem, pragmatický postup vlád USA a GB, likvidaci příslušníků Armie Krajowe v závěru války, dlouholeté popírání Katyně ze strany sovětských a ruských úřadů, přiznání viny za Gorbačova a nové popírání za Putina.
Velmi poučná kniha pro ty, kdo by snad čekali od Rusů nějako změnu.
URL : https://www.valka.cz/Katyn-Stalinsky-masakr-a-triumf-pravdy-Allen-Paul-t69490#244698 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

předevčírem jsem dočetl.
výborně tehdejší dobu ilustrují vzpomínky na každodenní život členů tří rodin internovaných do SSSR a jejichž otcové - Maksmylian Hoffmann, Zbygniew Czarnek a Stanisław Pawulsky - zahynuli jakožto důstojníci Pol.armády v Katyńském lese.
URL : https://www.valka.cz/Katyn-Stalinsky-masakr-a-triumf-pravdy-Allen-Paul-t69490#257050 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dočetl jsem knihu Katyň - Stalinský masakr a triumf pravdy Allena Paula a musím před autorem smeknout. Čekal jsem pouhou faktografii a našel jsem velmi čtivý příběh svědků té doby. Autor velmi dobře popsal polskou mentalitu a ač sám Američan velmi přesně popsal polský pohled na tento masakr. Popisuje katyňskou tragédii v širším kontextu polských i evropských dějin. Po zhlédnutí Wajdova filmu Katyň jsem někdy nerozuměl všem symbolům a obrazům, které režisér do filmu vložil, táto kniha mi leckteré otazníky spolehlivě objasnila.


Na závěr bych uvedl poslední větu z české předmluvy kterou napsal podplukovník PhDr. Eduard Stehlík: Allenova kniha je nejen osobním, velice lidským svědectvím o hrůzném zločinu, který nebyl nikdy potrestán, ale i o tom, že hnědá a rudá totalita toho mají ve své podstatě bližšího mnohem více, než jsou si dosud někteří z nás vůbec ochotní přiznat. Bohužel.
URL : https://www.valka.cz/Katyn-Stalinsky-masakr-a-triumf-pravdy-Allen-Paul-t69490#263072 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more