Tanky na Ukrajině - de Francois Lannoy

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tanky na ukrajině
de Francois Lannoy
Rok vydání: 2007/12
Jazyk: česky
Nakladatelství: » Area
ISBN: 80-87124-05-7
EAN: 9788087124055
Počet stránek: 164
Rozměry: 210x295
Vazba: vázaná
Papír: křída


Anotace z webu :
Zahájením operace Barbarossa 22. června 1941 (německé krycí heslo pro invazi do SSSR), vysílá Německo na východ tři vojenské oddíly sdružující nejméně 120 divizí, největší koncentrovanou sílu, jakou kdy Wehrmacht dal během 2. světové války dohromady.
V knize jsou popsány boje jednotek pod velením Generaloberst von Kleist, jež se odehrály v období od června do prosince 1941: vstup německých obrněných tanků na Ukrajinu (červen-červenec 1941), bitva při obklíčení Umaňu (červenec-srpen 1941), Kyjeva (srpen-září 1941), bitva o most v Dněpropetrovsku (srpen-září 1941) a konečně i bitva u Rostova (listopad-prosinec 1941), která byla pro Wehrmacht prvním velkým neúspěchem na východě.
Text je oživen více než 300, většinou dosud nepublikovanými, fotografiemi. Dílo je nejen historickým, ale také humánním dokumentem. Ukazuje nám vojáky, jak jsou dennodenně konfrontováni s násilím a válečnými hrůzami.
--------------
Anotace moje,...
No tak mě naše paní knihovnice mimo knih na meziknihovní výpůjčku poslala i toto dílo. Už asi před třemi týdny jsem publikaci viděl v obchodě, ale zcela jsem ji ignoroval. Celkem ani nevím proč.


Doma jsem ji v klidu poté prolistoval začal číst. Nemám ve zvyku (dík tomu že jsem velice špatný češtinář) kritizovat text knih ale zde jsem se do tiráže podíval už po první stránce. Paní překladatelka Monika Fleislebrová nejspíše nemá znalosti z oboru a text dost pokazila. Všechny tanky mají "housenkové pásy", divize a jednotky různě upalují, kráčí , pádí a podobně,..... Vadí i otrcoké překlady ("...tanková skupina 1 Kleist" nebo podobně "...major gšt. svobodný pán von Imhoff"). Je to tedy škoda. Jinak je text jako takový napsaný čtivě. Mám rád styl faktů, doplněný autentickými vzpomínkami účastníků.


Některé nepřesnosti v textu. Např. vybírám,...


str.5 - "......pluku "Hoch und Deutschmeister" (dědictví teutonského řádu)...."


str.13 - 1.tanková skupina má "...upalovat směrem na Kyjev,.."


str.14 - "Celý 15 tankový pluk kráčí na Radziechov"
- "Zakusujeme první výstřely."
str.15 - "..hnací řetězové kolo housenkového pásu......"
- dopad střel je "příliš krátký"
str.16 - " Hrot jede k ,...." Myšleny první vozidla načele postupu.
".........na silnici "Rollbahn" u obce,..."
str.25 - "Dělové střely létají nad karosérií,..." - popis k tanku Pz III
" .....jeho tank byl zasažen střelou mířenou na úroveň střelce z kulometu MG a radisty, který byl zastřelen."
" Těžký hever, který se nachází v předu pod kapotou housenkových pásů už tu není" - přiznám se zde jsem trošku mimo.
str.27 - " Na motorce 250cm_...."
str.28 - Poměrně obsáhle se zde popisuje nalezení "skvrn" a v nich mrtvé obsluhy německé houfnice. Bohužel ani po dvojím přečtení mě není jasné jde li o skvrny krve či se myslí uválené obilí , nebo vyhořelé plochy lánu,....
str.50 - " ....v 15hoo,..."
".....kostrami tanků T-34..."
str.60 - "....spolu s maďarským rychlým sborem spojení s druhými kleštěmi klešťové hradby."


Ale abych jen nekritizoval.
Naprosto špičková je fotografická příloha. Stovky velice málo nebo vůbec poprvé publikovaných záběrů (i když mám někdy pocit že jde o v poslední době moderní styl skenování filmových políček a nikoli o "klasické" foto) je nutné pochválit. Po obrazové stránce zatím jedna z těch nejlepších knih co jsem měl možnost vidět. Obrazově je sice téměř vynecháno letectvo (Luftwaffe), ale vzhledem k názvu díla je to celkem pochopitelné. Dík tomu že fotografové postupovali pouze s posádkami tanků Pz III je těžké na fotce vidět jiný stroj. Například Lt-35/38 se zde nevyskytují vůbec.








Zdroj : http://www.knihycz.cz/tanky-na-ukrajine--P13849
URL : https://www.valka.cz/Tanky-na-Ukrajine-de-Francois-Lannoy-t69324#243987 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more