Tygři oceánů II

dokumentární

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Druhá část trilogie o válečném loďstvu II. světové války.
Tyto unikátní materiály vás provedou průběhem nejdůležitějších bitev 2. světové války. Budete vtáhnuti do nemilosrdných bitev v Pacifiku, uvidíte obojživelné vylodění Spojenců v Africe a stanete se účastníky Operace Overlord. Sledujte konvoje brázdící vlny Atlantiku a Tichého oceánu, útoky ponorek a odvety torpédoborců. Dokument je plný záběrů námořního letectva a pěchoty, ale především letadlových lodí a křižníků válečného námořnictva.


Režie:
Originální název: Tigers of the Sea
USA 1998, 176 min.
Zvuk: CZE 5.1; ENG 5.1


Opět bych si dovolil připojit několik osobních poznámek. Bohůmžel mi stále nevyhovuje hlas komentátora a v několika případech jsem s překvapením opět pozvedl své obočí. Jako když byl přistávající Corsair doprovázem slovy o prvním startujícím letadle a generál Rommel za počátečních bojů Afrikacorpsu označen za polního Maršála. Pokládal bych za samozřejmé, že pokud je nápis na začátku South Atlantik, tak jej komentátor také jako Jižní Atlantik označí, použil výrazu Jižní Pacifik, tato chybka se už ale dále v této části filmu nevyskytla. Zato se zde vyskytují z mého pohledu unikátní záběry na doplňování zásob něměckou ponorkou z německé zásobovací ponorky. I označení vzducholodě za balón mi připadá jako tak trochu odfláknutý překlad nebo nedostatečná zpětná kontrola původího tvůrce pořadu, jehož chyby MIDO pouze převzalo.
V díle týkajícím se severních konvojů se k mému úžasu objevil italský bombardér Savoia i s italskými znaky. I tady se asi jedná spíše o chybu tvůrce pořadu, než vydavatele, protože pokud vím, tak Italské letectvo v severních mořích nepůsobilo, ale možná jsem pouze nedostatečně informovaný amatér a profesionální tvůrce má jako vždy pravdu.


Jinak se zde vyskytuje spousta zajímavých záběrů na obě bojující strany.
A to i záběry na LT-35 údajně nasazané v Řecku, nebo zásobovací konvoj tažený velbloudy v Severní Africe. Prakticky poprvé je v podobném dokumentu zmíněna účast brazilských ozbrojených sil na celém konfliktu.
URL : https://www.valka.cz/Tygri-oceanu-II-t69282#243813 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more