Operace Lvoun: Plánovaná invaze do Anglie v roce 1940

Egbert Kieser

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kieser, E.: Operace Lvoun. Naše Vojsko, Praha, 2007. 333 stran. ISBN 978-80-206-0876-5. Z originálu Unternehmen Seelöwe přeložil Tomáš Kurka.



Celkem přehledně napsaná kniha zabývající se událostmi zejména mezi pádem Francie a koncem Bitvy o Británii. Soustřeďuje se hlavně na události spojené přímo s možnou invazí - zahrnuje například celkem podrobně vývoj Britsko-Francouzských vztahů po kapitulaci Francie, ale bitvě o Atlantik věnuje jen letmé zmínky.
Překlad bych hodnotil jako velmi dobrý, jediné co mě tak napadá co bych vytknul byl doslovný překlad Nebelwerferů. Rozhodně šlo o příjemný oddech od některých patvarů které se v poslední době v překladech objevují.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238532 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

knihu jsem prolistoval, ale nejako me nezaujala, jak se stavi k otazce samotne invaze do Velke Britanie, slozeni jednotek pripravovanych na tuto akci atd ? Nejedna se jen o dalsi "skandalni" knihu, ktera tezi z popularity tohoto tematu, ktere ale melo k realizaci z mnoha duvodu jen velmi velmi daleko (nedostatek clunu, spatne podminky pro vylodeni u britskych brehu, nedostatecna strategie po vylodeni, odpor domaciho obyvatelstva a tak dale ...) ?
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238538 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Právě že to není nějaké hledání skandálů... Ani moc objevná publikace, ale jde o pěkné shrnutí celého období, včetně rozboru toho jak chaoticky plán vznikal a jaké podmínky si jednotlivé složky kladly a jak spolu soupeřily - například vývoj vlastních (a povětšinou nepříliš plavbyschopných) armádních vyloďovacích prámů a člunů, naprostá nezkušenost Wehrmachtu s mořem a obvyklé boje všech tří složek (Wehrmacht, Luftwaffe, Kriegsmarine) o to kdy, kde, jak, a jestli vůbec.

Přesné složení jednotek tam člověk nenajde, spíš to, jak nesprávně se obě strany vnímaly (a jak vnímaly problematiku invaze) - jak vojáci a politici, tak běžná populace.

Docela zajímavé jsou i souvislosti mezi průběhem událostí mezi červnem a říjnem 1940 a postoji vlády USA - zlášť přerod od očekávání že pád Británie je otázkou dní k uvědomění si že Británie opravdu vydrží.

Jen škoda že autor nezmínil ono poválečné štábní cvičení Wink

EDIT: Co jsem například nevěděl bylo že později hojně užívané Siebelovy prámy byly i přes svou výbavu (pohon zajišťován částečně leteckými motory) vyvinuty Wehrmachtem.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238570 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more