Vaculík, Jozef

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

desátník Jozef Vaculík

* 18.12.1922
+ 28.04.1945

Palubní střelec, příslušník 3. čs. bitevnímu leteckému pluku. Zahynul při startu ke svému desátému bojovému letu. Stroj Iljušin Il-2 "červená 14" (šlo o stejný stroj, na kterém rtm. R. Husman sestřelil 16. dubna 1945 Fw-190), pilotovaný poručíkem Juliusem Kordošem, při startu vybočil ze vzletové dráhy a a narazil do dalšího stroje stejného typu. Pilot vyvázl s těžkým zraněním, des. Vaculík svým zraněním namístě podlehl . Pohřben 30. dubna 1945 v Brzeżcích, jeho hrob se nedochoval.

zdroje
Vraný, Hurt, Týc - Il-2, Jukers J 1, A-10; Naše vojsko - edice Triáda, Praha 1990, ISBN 28-043-90
Balla - Pod křídly je Ostrava, Profil, Ostrava 1985
Loucký - Mnozí nedoletěli, Naše vojsko, Praha 1989, ISBN 80-206-0053-1
E.Čejka - Zlomená křídla, NADAS, Praha 1991, ISBN 80-7030-107-4
URL : https://www.valka.cz/Vaculik-Jozef-t67507#238328 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ve vzpomínkách J. Kordoše a dalších bývalých příslušníků 3. čs. bit. pluku (viz Balla - Pod křídly je Ostrava nebo J. Daňko a kol. - 1. československá smíšená letecká divize) je uváděno křestní jméno Ján (Janko) a v knize F. Louckého (viz zdroje) je u data narození otazník. Více informací jsem, bohužel, zatím nenašel a nechávám to, prozatím, na úvaze nebo nových zjištěních dalších válkařů.
URL : https://www.valka.cz/Vaculik-Jozef-t67507#238329 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more