29.11. 2007 - Pokus o "prevrat" na Filipinach

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tento ctvrtek se pokusila skupina dustojniku o "prevrat". Jejich hlavnim cilem bylo predevsim vyprovokovat opozicni strany a skupiny, stejne tak obyvatelstvo k nejakem radiklanimu kroku, ktery by svrhl soucasnou prezidentku Filipin Gloriu Macpagal Arroyo.


Vojaci tak doufali o napodobeni "Sametove revoluce", zde nazyvane "EDSA revolution", ktera vypukla v roce 1986, kdy se lide velmi podobnym cinem jako v CR rozhodli svrhnout tehdejsiho diktatora Marcose.


www.novinky.cz
newsinfo.inquirer.net
newsinfo.inquirer.net
newsinfo.inquirer.net
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236915 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak a ted trochu moje "nezavisle" pozorovani. Podle me se jednoznacne soucasna prezidentka snazi udelat z veci mnohem horsi pripade nez to ve skutecnosti je. Ten duvod je jasny, trosku otupit narod a zejmena odklonit zpravy od jeji malickosti smerem k rebelum a opozici, ktera ziskava v poslednich mesicich plusove body mezi lidmi.


Po pravde z meho evropskeho pohledu se jedna o velmi logickou hru, preci jenom soucasna prezidentka ma tolik "masla na hlave", ze v normalnim state by to stacilo celkem na nejaky desitky let ve vezeni. Vezmeme-li v uvahu, ze soucasna prezidentka prijmula nejvyssi uplatek ve "filipinske historii" neco kolem 1 mld. dolaru, a celkove je ve svych prijmech 3. nejzkorumpovanejsim prezidentem dejin. K tomu pridejme korumpovani elektoru (americky system), styky v prubehu voleb se senatory, coz jsou akty, ktere jdou jednoznacne proti ustave a ktere jsou dokazatelne. Bohuzel se nepodarilo opozici tak nejak dostat ji pred "impeachment procedure". Takze je logicke, ze se v armade jako garantu ustavy a zaroven garantu bezpecnosti statu zacinaji vytvaret ruzne frakce a uskupeni. Jak jsem jiz zminil ve svem clanku ohledne Thajska, preci jenom armada je v Asii take zarukou "prava" a "demokracie" Smile


Co se tyce samotneho provedeni, tak si myslim, ze napojeni na dalsi skupiny nebylo, spis nez by bylo Smile Podle me to byl naprosto packalsky a amatersky pokus o "prevrat", ktery nemel zadny narok na uspech Smile Preci jenom obsadit hotel a ne vysilani, statni urady, apod. je proste packalstvi.


O tom, ze se jednalo spise o humornou historku viz. ma fotografie Very Happy pouze podotknu, ze zatimco to tam ti vojaci sileli a malem se plazili po zemi, tak kolem v palebnem poli, jezdili auta (druha strana ulice) a chodili chodci do banky Very Happy Ja sem se nachazel asi 300 metru od incidentu, nicmene jsem naprosto o nicem nevedel, az teprve po emailu od velvyslanectvi Smile Smile


Nejhorsi situaci bylo samozrejme vyhlaseni "zakazu vychazeni" od 24 do 5am, coz se dotklo spousty lidi - vzhledem k tomu, ze patek byl oficialni svatek Filipin (Den Bonifacia) tak se konala spousta recepci, oficialni den Rumunska, apod. Clovek musel takoveto akce opustit kolem 22'00 jinak u hrozili samozrejme postihy, zabaveni auta, vezeni a v pripade cizincu i potencialni ukonceni viz. To samozrejme neni moc sranda, takze sem byl doma neco kolem 23'00 Sad
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236916 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

to vF díky za příspěvek (už jsem se divil že ses neozval Smile
Na fotce mi to nejdřív přišlo že je to nějaká akce homosexuálů za rovná práva Smile mimochodem asi ani ti vojáci to neberou tak vážně, jeden tam vzadu fotí (možná se tam k nim vine někdo cizí) a jeden v popředí si flintu opírá ůstím do louže Smile ale je to hezká soutěž "kolik vojáků se schová za jedno auto Smile
Mohl bys něco napsat o místní situaci? Tady se o tom samozřejmě ví minimum a na mne to působilo že skupinka důstojníků na sebe chtěla upozornit, nic víc. Podle toho co tady psali byli souzeni za podobnou akci a vlastně přímo od soudu se vydali na tuhle.
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236920 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No Cesto po pravde situace je hodne zamotana, ten "prevrat" tomu moc nepomoh'. Po pravde ja se v tom zacinam taky ztracet a to disponuji celkem dobrymi zakulisnimi informacemi z velvyslanectvich, apod.


Troufam si rict, ze, kdo se v tom orientuje, jsou Amici a Cinani, ty presne vedi, podle informaci prosakujich obcas na nejakych recepcich, apod.


Pokusim se trochu zabrousit do historie a vysvetlit, co a jak:
1) Vetsina problemu zacala s pocatkem druheho obdobi prezidentstvi Arroyo, kdy vyplouvala na povrch vetsina jejich korupcnich jednani. Cast armady tehdy zacala protestovat - od te doby jsou antipatie mezi casti armady a prezidentkou. Takze to mame prvni frakce - prezidentciny privrzenci a odpurci.


2) Od sveho nastupu take zacina silny odklon od USA a naopak priklon k Cine - no nekde se tech 1,5 miliardy cinskych uplatku musi projevit Smile Takze cinsky firmy dostavaji zasadni zakazky v infrastrukture, koncese na rybolov ve filipinskych vodach, propusteni zajatych cinskych lodi, vyroba novych lodi pro Filipiny v Cine, apod. Coz tradicni cast armady (napojena na USA) nese celkem tezce, takze dalsi frakce Privrzenci Ciny a Privrzenci USA - nicmene tyhle dve frakce jsou skoro stejny jako ty predchozi.


3) Pristup k muslimum - vzhledem k tomu, ze v podstate muslimsky odpor neexistuje cast armady je pro mirnejsi pristup, preci jenom, kdo trpi, je obyvatelstvo Mindanaa, protoze armada se chova hur nez muslimsti rebelove. Dve frakce - Umirneni a Sokoli, nejsou identicti s predchozimi, v podstate jsou tak nejak rozmisteni.


Tak to jsou zasadni predpoklady armady. A ted ta historie. Posledni vyrazny akce zapocali v podstate asi pred 6 mesicema, kdy byl druhy pokus o "Impeachment procedure" s prezidentkou. Podle me prvni pokus mel mnohem vetsi nadeji, protoze byl zalozen na okamzitych dukazech. Nicmene za dva roky si troufam, dukazy jaksi zmizeli, apod. Jedinou nadeji je, ze ted je priznivejsi vnitropoliticka situace, preci jenom opozice zacina byt silnejsi a katolicka cirkev se zacina silne bourit (coz je problem pro kazdyho politika Smile)


1) Pri predbeznym jednanich o impeachmentu se cast senatoru "priznala", ze jim bylo fyzicky vyhrozovano ze strany tymy prezidentky, aby nevolili nebo zdrzovali, ci hlasovali proti. Asi pred +/- 6 mesici.
2) Asi pred +/- 5 mesici - vsichni senatori obdrzeli uplatek 250'000 Pesos, aby hlasovali pro prezidentku. A ted je ta problematika - prezidentka asi neni tak hloupa, aby nabizela uplatky timhle zpusobem (ale mozna je Smile). Nicmene nikdo nikdy nedohledal puvod penez, coz muselo jit podle bankovnich serii. Coz je divny, ale i senatori maji dlouhy prsty Smile
3) Par tydnu na to, v dobe kdy mel byt projednavan impeachment najednou vybuchla bomba v obchodaku Glorietta, dostalo se do ceskych medii!! Coz umoznilo prezidentce vyhlasit vyjimecny stav, ktery zmrazil jednani o impeachmentu na dobu neurcitou. Podle informaci se k vybuchu prihlasila islamska skupina Raji Sulejmana (nebo jak se ta skupina jmenuje), nicmene tahle skupina nebyla aktivnich nejakych 5 let. Navic s tim styl bomby, praktika (C4), apod. pripomina spis armadni styl nez teroristy. Podle dost analytiku je mozny, ze to byl tym prezidentky, resp. jeji armadni privrzenci.
Oficialni zaver byl, ze to mohli udelat renegadi z rad armady - odkaz na nase dustojniky, apod.


Zajimavosti je, ze nebyl zranen/zabit ani jeden cizinec, coz je taky zajimavy protoze tenhle obchodak je cizincu obcas celkem plnej. Cas vybuchu (11'00) minimalizoval riziko zasazeni cizincu.
4) Demonstrace uz pomalu umirajici se najednou zase zacali posilovat a ucastni se jich vic lidi. Opozice dostala novy vitr do plachet- nicmene dost demonstrantu jsou profesionalove Smile V podstate staci zajit do nejchudsi casti mesta ( ruzne shanty towns a slums) a zaplatit jednomu cloveku 500 Pesos a mame demonstranta Very Happy
5) +/- 4 mesice nazpet - svetova media jaksi minulo, vybuchla cast prezidentskeho palace. Spise se jednalo o vystrahu nez o atentat, protoze prezidentka tam nebyla, coz bylo znamyn - 2 mrtvi bodyguardi. Zadne oficialni vysledky vysetrovani nebyli zverejneny a i medii to probehlo hodne rychle.
6) +/- 4 mesice - mensi vybuch ve Snemovne Reprezentantu - opet podobne jako s bodem 5) zadne vysledky. Nicmene dulezite je, ze prezidentce to umoznilo v podstate oddalit ci uplne znicit proces impeachmentu. Nahoda ????


Do toho prichazi nasi dustojnici, kteri podle me chteli pouze vyuzit tehle situace a svym cinem chteli vyburcovat dalsi nespokejene ke svrzeni prezidentky. V podstate tak doufali, ze se svezou na vitezne vlne a jejich ciny budou zapomenuty. Nicmene jake ciny ?? V roce 2003 tyhle dustojnici usporadali velmi silnou rebelii v Makati City, kasarna v Oakwoods, pri ktere doslo k prestrelkam a bojum. Samozrejme slo o rebelii proti prezidentce a jejim privrzencum z rad armady. Rebelie byla zlikvidovana, zajimavosti je, ze po bojich byla v podstate nalezena podminovana kasarna a objekty, tak ze melo dojit k vybuchu po prichodu jednotek.


Tyhle dustojnici byli za tenhle "precin" souzeni ted ve ctvrtek a od soudu se vydali smer Ayala Avenue, tady zrejme od prinivcu obdrzeli zbrane, apod. a obsadili hotel. Zbytek znate. Zajimavosti je, ze tyhle vezni maji naprostou idylku ve svem domacim vezeni, muzou si chodit, kde chtej, pouze k veceru se musi hlasit ve vazbe Smile Proto se mohli prochazet po ulici Smile Podle "oficialnich vladnich informaci" bylo zatceno neco kolem 150 vysokych dustojniku, kteri se chteli k rebelii pridat. Podle me jde ale spis o blabol ze strany prezidentky a jejich privrzencu. Pochybuju, ze by dustojnici, kteri jsou v podstate pod permanentnim dohledem bezpecnostnich slozek a tajnych agentu, byli schopny usporadat nejaky planovanejsi puc. V Thajsku, 2007 armadni rebelie se souhlasem krale trvala na planovani neco kolem 10 mesicu.


Tak asi tak Smile



Jak rikam posledni dobou to tady vypada na slusnou zakulisni hru, kde nikdo (krome zpravodajcu) netusi, kdo taha za nitky a kdo ma byt s kola ven. Samozrejme Arroyo se snazi udrzet - 3 mld dolaru za 7 let se asi tezko nekde jinde vydela Smile Navic s tim katolicka cirkev ma zde velmi silnou moc, a ta ted mozna taky pridala par polinek do ohne, takze uvidime co bude vysledkem. Osobne soudim, ze prezidentka to ustoji, protoze at si myslim o jejim charakteru cokoli, tak je velmi schopna a tuhle zemi vede dobrym smerem. Bohuzel pro tuhle zemi nikdo schopnejsi tady neni Sad Senatori to je podobna zkorumpovana banda.


Pokud cas neodpovida presne tak se omlouvam, ale cas tady leti strasne rychle, 6 mesicu je jak tyden.
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236964 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Díky, u nás se o dění "tam" Smile opravdu prakticky nic neví (německý důchodce co našel bramboru ve tvaru hlavy je pro naše "novináře" důležitější Sad ). Takže když pak něco pronikne je to zcela bez souvislosti a vypadá to docela nesmyslně.
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236966 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

diky vF za prehledny update, opravdu to, co se docte clovek v nasich novinach je totalne mimo misu, proto jsem te prosil o informace primo z akce Very Happy jen jsem necekal, ze ses nachomytl takhle blizko Smile
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#236975 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jeste abych nezapomnel.


Arroyo prohlasila, ze zeme je v bezpeci a odletela na "dovolenou" do Evropy - mela by se setkat s britskou kralovnou, tusim s Merkelovou a taky s francouzskym prezidentem. Takze uvidime, jak tomu budou evropska media venovat sve clanky.


Jinak podle informaci zdejsich listu se na seznam ucastniku delegace snazi dostat halda lidi Very Happy Takova mensi zakulisni tahanice Very Happy Ruzni senatori, o kterych nikdo neslysel, se snazi prosadit na seznam, protoze hodlaji debatovat/ochranovat prava .... (dosadte jakekoli mozne mensiny, skupiny, atd.) Very Happy
URL : https://www.valka.cz/29-11-2007-Pokus-o-prevrat-na-Filipinach-t66977#237008 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more