Vítězství stíhacích pilotů Polských vzdušných sil na západě 1940-1945

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jacek Kutzner, Zwycięstwa pilotów myśliwskich Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie 1940-1945, Oficyna Wydawnicza „Adiutor”, Warszawa 2007, ISBN 83-86100-80-X.


Polský historik a publicista Jacek Kutzner předkládá zájemcům o dějiny bojů polských stíhacích letců působících na Západě v létech 1940 – 1945 velmi zajímavou práci. Není to popis jednotlivých událostí, ale svým způsobem komplexní shrnutí výsledků jejich bojové činnosti ve formě výkazů VŠECH jejich vzdušných vítězství ať už v rámci polských stíhacích perutí RAF nebo ve službě u spojeneckých squadron . Kniha obsahuje 392 stran a je rozdělena do dvou základních částí:
1) Jmenné výkazy nárokovaných a přiznaných vítězství seřazených dle abecedního seznamu pilotů, dle jednotlivých perutí ( 9 polských, 29 RAF a 2 USAAF), a chronologicky. Vykazuje rovněž vítězství přiznaná cizím státním příslušníkům dosažená ve službě u polských stíhacích perutí. Výkazy obsahují jméno, datum, jednotku, druh prováděného úkolu, hodinu, místo, typ a číslo vlastního letadla, počet a typ nepřátelského letadla a konečnou kvalifikaci vítězství.
2) Dokumentární část obsahující fotokopie originálů „Combat Reportů“ mnoha bojových letů, četné fotokopie „Rejstříku letů, vítězství a vyznamenání letce“ snad všech polských stíhacích es a 36 stran foto velmi vhodně doplňuje textovou první část knihy.
Náročný badatel může namítnout, že v ní chybí záznamy o sestřelech V1 nebo pokus o identifikaci protivníka, ale tato práce, jak se zdá, může skvěle sloužit jako podklad k následným bádáním na toto téma. Jejím zakoupením jsem si vhodně doplnil svou sbírku.


P.S. V polském knihkupectví v Českém Těšíně jsou k dispozici ještě dva exempláře v ceně 410 Kč. Pro případné zájemce jsem ochoten zajistit jejich koupi.
Vítězství stíhacích pilotů Polských vzdušných sil na západě 1940-1945 - Titulní stránka

Titulní stránka
URL : https://www.valka.cz/Vitezstvi-stihacich-pilotu-Polskych-vzdusnych-sil-na-zapade-1940-1945-t66338#234816 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more