12.10.2007 - 24 vojáků JAR zabito nebo zraněno protiletadlovým dělem (updated)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

9 vojáků bylo zabito a 15 dalších bylo težce zraněno při nehodě při cvičení Seboka ve vojenské škole Lohatla u města Bloemfontein západně od Kimberley. Při cvičení probíhala palba 35mm dvouhlavňovými protiletadlovými děly Oerlikon GDF-005 na pozemní cíle v manuálním modu, kdy jsou děla zafixována v požadovaném směru střelby. Dělo umístěné zcela vpravo ve skupině 8 děl mělo poruchu. Tu technik opravil během střelby ostatních děl. Po opravě začal střelec opět s palbou, dělo se v tu chvíli stočilo zcela vlevo a jedna z hlavní vypálila salvu 15-20 ran. Bylo zasaženo vedlejší dělo a následný výbuch zabil nebo zranil posádky všech děl. Zranění byly odvezeni do nemocnice Bloemfontein. 3 z nich jsou v kritickém stavu. Mezi zraněnými a mrtvými jsou i ženy. Tragédie se stala u 101. baterie 10. protiletadlového regimentu. Jedná se o nejhorší neštěstí v armádě JAR v poslední době. Vyšetřování nehody stále probíhá.


Jména usmrcených vojáků jsou:
Emmah Mthimunye
Sebenzile Nhlabathi,
Rudzani Siphuma
John Bezuidenhout
Khangeziwe Malaza
Rhulani Mtileni
Thapelo Nkwana
Sammuel Nyembe
Botsa Seipato


Více na:
oficiální zpráva
www.info.gov.za
ostatní
http://lemonodor.com/
www.novinky.cz
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7041700.stm
news.yahoo.com
www.mg.co.za
www.int.iol.co.za
www.sabcnews.com
další:
http://www.rheinmetall-detec.de
12.10.2007 - 24 vojáků JAR zabito nebo zraněno protiletadlovým dělem (updated) - Oerlikon GDF-005
zdroj: http://www.rheinmetall-detec.de

Oerlikon GDF-005
zdroj: http://www.rheinmetall-detec.de

URL : https://www.valka.cz/12-10-2007-24-vojaku-JAR-zabito-nebo-zraneno-protiletadlovym-delem-updated-t65650#233170 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more