FC - Dvora

Dvora class
דבורה
     
Název:
Name:
Dvora Dvora class
Originální název:
Original Name:
דבורה
Kategorie:
Category:
rychlý hlídkový člun Fast Patrol Boat
Období výroby:
Production Period:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Přehled vyrobených plavidel:
Summary of Built Boats:
-
Uživatelské státy:
User states:








Poznámka:
Note:
Počet lodí
- 3 Šrí Lanka
- 2 + 48 Tchaj-wan (Dvora, resp. Hai Ou)
- 2 Paraguay (třída Hai Ou)
-
Zdroje:
Sources:
http://www.israeli-weapons.com/
http://www.wikipedia.org/
http://dover.idf.il/IDF/English
http://www.iai.co.il/
http://www.globalsecurity.org/
Válečné Lodě Současnosti (ISBN 80-86215-81-4)
Jane's Válečné lodě (ISBN 80-7236-080-9)
URL : https://www.valka.cz/FC-Dvora-t64648#230634 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

DVORA



Určení
Jedná se o kategorii rychlých hlídkových člunů (v angl.lit. FPB), které byly určeny pro ochranu izraelského pobřeží a k hlídkování - PCF.



Takticko-Technická Data


Výrobce
- divize RAMTA, společnost I.A.I. (Israel Aerospace Industries)


Posádka
- 6-9 členů


Rozměry
- celková délka : 21,60 m (21,80 m)
- šířka : 5,50 m
- ponor : 1,80 m (1,00 m)


Výtlak
- lehký : 34 t
- standardní : 38 t
- maximální : 45 t


Výzbroj
- 1-2x kanón Oerlikon (ráže 20 mm)
- 2x kulomet Browning M2HB (ráže 12,7 mm)


Sensory
- hladinový vyhledávací radar :
- námořní opticko-elektronický zaměřovač


Pohon
- pohonná jednotka : 2x dieslový motor General Motors nebo Detroit
- výkon :
- 2 hřídele


Rychlost
- hlídková : 32 uzlů
- maximální : 36-37 uzlů


Akční rádius
- při hlídkové rychlosti : 700 nm při rychlosti 32 uzlů



Historie
Rychlé hlídkové čluny (PCF) třídy Dvora navazují na čluny třídy Dabur. Třída byla navržena a vyráběna divizí RAMTA společnosti I.A.I. (Israel Aerospace Industries, dříve Israel Aircraft Industries). Do činné služby u izraelského námořnictva začaly vstupovat od roku 1988, kde doplňovaly flotilu člunů třídy Dabur. Od roku 1996 je společně s třídou Dabur nahrazována vylepšenou třídou Super Dvora, Super Dvora Mk.2 a Super Dvora Mk.3.
Tato třída byla exportována a také vyráběna v licenci na Tchaj-wanu (zde jako třída Hai Ou), kde ke stávající výzbroji přibyly i protilodní řízené střely domácí provience.


Popis
Třída Dvora vychází ze třídy Dabur. Také se jedná o relativně malé a lehké hlídkové čluny (jako konstrukční materál je opět použita hliníkové slitina). Palubní nástavba je nízká, kompaktní, vzadu doplněná o nízký příhradový stěžeň. Ten nese antény elektronického vybavení lodi. Hlavní rozdíl spočívá v prodloužení trupu o 2 metry a tím pádem i větší zásobě paliva, možnosti dosahování vyšší rychlosti a lepší manévrovatelnosti.
Výzbroj zůstala shodná. Na pozici A (před palubní nástavbou) je umístěn 20 mm kanón Oerlikon. Na bocích nástavby jsou otočné čepy s upevěnými velkorážovými kulomety Browning M2HB ráže 12,7 mm. Ná zádi (pozice Y) se nachází další 20 mm kanón Oerlikon. Lodě vyráběné na Tchaj-wanu (třída Hai Ou) mají za palubní nástavbou umístěné 2 jednoduchá odpalovací zařízení pro protilodní střely Hsiung Feng I.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.israeli-weapons.com/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://dover.idf.il/IDF/English ; http://www.iai.co.il/ ; a dále z publikací - Válečné Lodě Současnosti (ISBN 80-86215-81-4) ; Jane's Válečné lodě (ISBN 80-7236-080-9) ;
URL : https://www.valka.cz/FC-Dvora-t64648#230635 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more