Clift, Douglas Gerald

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Squadron Leader Douglas Gerald Clift


* 15. březen 1919


Clift vstoupil do RAF v lednu 1939 a po ukončení výcviku byl v listopadu 1940 poslán k Hurricany Mk.I vyzbrojené 79. peruti.
S jednotkou zasáhl do bojů ve Francii, kde získal tři vítězství. Nejprve sestřelil 16. května letoun Fw 198, což byl ve skutečnosti Fw 189 od LG 2 (více v článku Neobvyklá vítězství Hurricanů RAF), následující den se podílel na zničení Do 17 od 4./KG 76 a poslední vítězství si připsal 27. května, kdy zničil jeden Bf 110.


Po návratu z kontinentu zasáhl s perutí do Bitvy o Británii, kde získal další dvě jistá vítězství. Na počátku roku 1941 se stal velitelem letky perutě a 24. března 1941 si připsal poslední vítězství, když pravděpodobně zničil jeden He 111. Jeho celkoé skóre se tak zatavilo na 3+2-2-0 vítězství.
V červenci odchází na odpočinek a stává se instruktorem.


Poté se dobrovolně přihlásil k MSFU (Merchant Ship Fighter Unit). Tato jednotka byla vybavena Sea Hurricany Mk.IA, které byly upraveny pro vzlet z katapultů ozbrojených obchodních lodí (CAM), a měla za úkol bojovat s průzkumnými letouny Luftwaffe daleko na moři. Šlo o velmi nebezpečnou činnost, protože po splnění úkolu musel pilot z letounu buď vyskočit nebo se pokusit přistát na hladinu u nejbližšího plavidla. Clift u jednotky sloužil do října 1942, žádný úspěch si však nepřipsal.


Poté se Clift stěhuje do jihovýchodní Asie, kde se u 34. perutě dočkal konce války. U této jednotky zůstal až do její ho rozpuštění v srpnu 1947, poté sloužil v Německu, Singapuru a jako poradce u Íránského letectva.


Z RAF odešel Clift 2. července 1974.


Prameny:
Shores C.:Aces High, volume 2, Grub Street, London 1999
Šnajdr M.: Palubní stíhači jejího veličenstva, Votobia, Olomouc 1996
URL : https://www.valka.cz/Clift-Douglas-Gerald-t64437#229884 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more