Petitjean-Roget, Albert

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Commandant Albert Petitjean-Roget


Narodil se 15. ledna 1903 v Toulouse.


V říjnu 1942 vstoupil do vojenské akademie v Saint Cyru a v roce 1927 získal pilotní křídla. V dubnu 1930 roku byl poslán s 37e Aviation Regimentem do Maroka, kde se podílel na operacích proti vzbouřeným kmenům v pohoří Atlas. Afriku opustil v červenci 1935 v hodnosti Capitaine a s pověstí schopného a kurážného velitele.


Ve Francii prodělal štábní kurz a poté sloužil na hlavním velitelství. Následně se stal vojenským atašé v Bruselu.


V květnu 1938 si ho vybral gen. Vuillemin, vrchní velitel Armée de ľAir, do svého štábu.
Poté velel, již v hodnosti Commandant, stíhacímu středisku CIC v Chartres a 25. března 1940 je jmenován velitelem GC II/5 vyzbrojené Curtissy H.75.


S ní zasáhl do bojů Podivné války a poté do Bitvy o Francii. První vítězství si připsal 10. května 1940 u Verdunu, kde sestřelil jeden He 111. O deset dní později se podílel na sestřelení bombardéru Do 17 a následující den na zničení pozorovacího Hs 126.


V červnu byl poprvé úspěšný páteho, kdy vedl skupinu dvaceti Curtrissů do prostoru Chaulnes - Nesles - Marcheleport. Zde měli čekat na přílet vlastních bombardérů LeO.451 a Bre.691. Cestou však narazili na formaci německých letounů a došlo k souboji s doprovodnými stodevítkami, po kterém Francouzi nárokovali jedno vítězství, tři Curtissy však byly poškozeny. Poté se do bitvy připojily další letouny obou stran a GC II/5 otočila k návratu. Cestou však Francouzi narazili na pozorovací Hs 126 od 1.(H)/21 a nedali mu šanci k úniku.
Mezi devíti piloty, kteří se podělili o tento úspěch, byl i jejich velitel Petitjean-Roget, ale též Češi Klán a Světlík.


Poslední, páté vítězství, si Petitjean-Roget připsal 10. června během volného stíhaní. Během letu byl upozorněn na osamělý Do 17, který fotografoval francouzské pozice. Petitjean-Roget navedl své muže do vhodné pozice k útoku a německý letoun neměl proti přesile šanci. Za krátko již bombardér nouzově sedal u Moncel-sur-Seille. Stroj pocházel buď od 1.(F)/123 nebo od 1.(H)/13, dva členové osádky byli zabiti, jeden zraněn.
Vítězství si připsalo sedm pilotů, mezi nimi opět Petitjean-Roget a Klán.


Poté již následovaly hlavně ústupy směrem na jih, které vyvrcholily 20. června přeletem jednotky do Alžíru. O dva dny později bylo dobojováno.


Petitjean-Roget se v 37 letech stal nejstarším stíhacím esem Armée de ľAir během války.


Dne 1. srpna 1940 se opět připojil ke štábu gen. Vuillemina a o dva měsíce později byl přeložen ke štábu gen. Weyganda.


Petitjean-Roget zahynul 10. dubna 1941 při letecké nehodě.


Prameny:
Ketley B.: French Aces of WW2, Osprey pub., Oxford, 1999
Rajlich J.: Na nebi sladké Frnacie, 2.část, Ares, Praha, 1998
URL : https://www.valka.cz/Petitjean-Roget-Albert-t64152#228906 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more