Československá lidová armáda na Rýnu - Karel Štěpánek, Pavel Minařík

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Československá lidová armáda na Rýnu


Autor: Karel Štěpánek, Pavel Minařík
Nakladatelství: Naše vojsko
Rok:2007
Stran:348
ISBN: 80-206-0832-X


Kniha obsahuje i faksimiliji níže zmíněného operačního plánu (v ruštině, ručně psaný), dvě mapy(operační plán z roku 1964 a 1967) a několik mapek dislokace jednotek ČSLA a NATO. Dále je v knize cca 118 stran - vždy jedna fotka techniky/osobnosti ČSLA nebo NATO s TTD/životopisem.


Oficiální text distributora:

Citace :

Kniha je věnována operačnímu plánu pojednávajícímu o způsobu nasazení bývalé ČSLA v počátečním období války, který pochází z října 1964.


Nejprve je věnována pozornost začlenění ČSLA do Varšavské smlouvy a vývoji sovětské vojenské strategie v 60. letech 20. století. Následuje podrobný rozbor plánu použití ČSLA v době války, spojený s charakteristikou středoevropského válčiště, analýzou poměru sil Varšavské smlouvy a NATO na válčišti, dále pak s popisem vzniku velitelství Československého frontu a forem jeho přípravy k plnění úkolů v útočné frontové operaci, včetně tzv. válečných strategických her.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#228679 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pro mě byla kniha docela zklamáním. Už název samotný působí bulvárně a když jsou navíc "odhaleny" i plány použití jaderných zbraní......


Zveřejnění samotného operačního plánu a některé vysvětlivky jsou sice velmi zajímavé, ale dalších cca 300 stran je jenom opakovaním v knize již jednou řečených věcí. Stejně tak fotky techniky s TTD (které zabírají třetinu knihy) mi připadaly spíše jako snaha popsat co nejvíce stran za každou cenu.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#228681 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ja by som knihu nehodnotil tak ostro. je v nej mnoho zaujímavých informácií o ČSLA a Varšavskej zmluve. Aj keď súhlasiť možno z tým, že je trochu náročná na čítanie a ide skôr o učebnicu pre nejakú vysokú školu historického, alebo vojenského zamerania.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#281557 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more