Letectvo chorvatské armády

Jaké letouny jsou v současné výzbroji chorvatské armády

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na dovolené v chorvatsku jsem několikrát sledoval letět podle pobřeží vrtulové letouny, dolnoplošníky stříbrné či šedé barvy ve výšce cca 3 km vzdálené asi tak 5 km ( pokud si dobře pamatuju z vojny z tabulek odhadu výšky a vzdálenosti letounů - nebylo možno rozpoznat pouhým okem detaily jako kabina či podvozek a netvořila se ještě kondenzační čára )... letouny byly dolnoplošníky konce křídel byly tupé spíše jako u sportovních letounů nikoliv zašpičatělé jako u stíhaček z WWII, letěli podél pobřeží spíše v bojové formaci (první letoun letěl níže a druhý letoun výše a mírně stranou, a dodržovali tento odstup po celou dobu co byli vidět na obloze obdobně jako Mig 21 které jsem vídával patrolovat na naší obloze u západních hranic) nežli sportovní formaci a to buď dva letouny a nebo dvě formace po dvou letounech od sebe vzdálené asi do 1 km. Spíše to vypadalo na patrolující letouny než přelet sportovních letadel či aerotaxi.
V Itálii jsem viděl u pobřeží často takto patrolovat dvojice proudových podzvukových letounů (asi alfa jet nebo něco podobného) v armádních barvách (též asi tak v této výšce)
Takže by mne zajímalo jaké letouny má chorvatská armáda ve výzbroji ? Bývalá jugoslávie měla podzvukové bitevníky, ale ty se nebyráběli na území chorvatska.
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228288 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Niečo o typoch je tu: www.vojska.net



Konkrétne výzbroj chorvátskeho letectva tu: www.vojska.net
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228290 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chorvatské letectvo má u pobřeží několik základen, ale Zemunik u Zadaru by měl byt hlavni vycvikovou zakladnou, mimojiné s vrtulovými letadly - UTVA 75 a Pilatus PC-9 létajícími v bílém zbarvení.


Nějaké fotky: www.airliners.net


Propagační video k 15.výročí vzniku Chorvatského letectva:
http://www.morh.hr/stream/video/hrz_15.mpg -má 20mb a asi čtyři minuty
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228294 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Charvátské vojenské letectvo a protivzdušná obrana
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
(HRZ i PZO)


Uchvácen krásou tohoto jazyka, dovolil jsem si předložit tabulku v původním znění. Počty strojů jsou uvedeny v závorkách.


Letjelice


Avioni specijalne namjene (10)
CL-415 (3)
CL-215 (2)
AT-802 (2)
PA-31P (1)
CESNA 210 (1)
CESNA 127 (1)


Školsko-trenažni avioni (21)
UTVA 75 (11)
PC-9 (22)


Transportni avioni (5)
AN-2 (3)
AN-32 (2)


Lovački avioni (24)
MIG 21 BIS (20)
MIG 21 UM (4)


Školsko-trenažni helikopteri (8)
BELL-206 (8)


Borbeni helikopteri (9)
MI-24 V (7)
MI-24 D (2)


Transportni helikopteri (19)
MI-8 MTV-1 (13)
MI-8 S (4)
MI-8 (2)


Internet
http://www.morh.hr/osrh/data/hrz_hr.html
Letectvo chorvatské armády - Via internetové stránky OSHR.

Via internetové stránky OSHR.
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228318 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more