Brandtaucher

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Brandtaucher


Nejstarší německá ponorka a nejstarší zachovaná ponorka na světě.
V roce 1850 byla zkonstruována inženýrem Wilhelmem Bauerem za účelem prolomení dánské námořní blokády Kielu v takzvané 1. Šlesvické válce. Původní ukázkový model měl nádrže pro vodu k vyrovnávání výtlaku, ale kvůli tlakům na snížení ceny byl tento problém řešen částečným zatopením vnitřního prostoru ponorky. A došlo i k dalším omezením původního návrhu. To vedlo nakonec k jeho konci.
Vyrobena byla ve firmě Howaldtswerke Augusta Howaldta.
Její použití proti dánské flotile na konci roku 1850 bylo úspěchem. Dánové po spatření ponorky od blokády upustili a jejich flotila odplula. Bohužel zhruba o měsíc později došlo ke katastrofě. 1.2.1851 se při zkouškách v Kielu potopila. Ponorka klesla do hloubky 60m. Posádka se, včetně samotného konstruktéra ( a také díky jeho nápadu), zachránila ve vzduchové bublině. Bauer uklidnil posádku v potopeném plavidle a zatopením se mu podařilo zvýšit tlak, který nakonec vyrazil poklopy. Tento způsob záchrany (ve vzduchové bublině) se používá dodnes u ponorek potopených v malé hloubce.
Vrak byl v roce 1887 objeven a 5.7.1887 vyzdvižen. Poté byl umístěn v námořní akademii v Kielu. V roce 1906 byla přesunuta do muzea v Berlíně. V letech 1963 až 1965 byla restaurována v Rostocku a umístěna v muzeu v Postupimi. Nyní je umístěna v muzeu Bundeswehru v Drážďanech.


délka: 8,07m
šířka: 2,02m
výška: 3,76m
ponor při plavbě na hladině: 2,63m
výtlak: 30,5t
posádka: 3
2 muži pohánějící lopatky a kapitán
teoretická rychlost: 3 uzly
hloubka ponoru: 9,5m


zdroj:
http://en.wikipedia.org/
users.skynet.be
warandgame.blogspot.com
URL : https://www.valka.cz/Brandtaucher-t63893#228127 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Brandtaucher v expozici muzea Bundeswehru v Drážďanech.
Brandtaucher - zdroj: vlastní archív

zdroj: vlastní archív
Brandtaucher - zdroj: vlastní archív

zdroj: vlastní archív
URL : https://www.valka.cz/Brandtaucher-t63893#228128 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more