PTG - INS Mivtach (311)

INS Mivtach (311)
?

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

INS Mivtach [311]


Kategorie
- rychlý hlídkový dělový člun (PCF) třídy Saar 1, později přezbrojen protilodními řízenými střelami a překlasifikován na třídu Saar 2, tedy na třídu rychlých hlídkových dělových člun vyzbrojených řízenými střelami (PCFG)


Spuštěn na vodu
- 11. dubna 1967 v loděnicích Cherbourg


Vyřazen ze služby
- 11. ledna 1996


Takticko-Technická Data


Historie
Člun byl postaven společností CMN ve francouzských loděnicích v Cherbourg ve druhé polovině 60. let 20. století, podle návrhu společnosti Lürssen Werft, z Brém. Ta vycházela ze západoněmecké třídy Jaguar (známou též jako Schnellboot 55, TNC 42, Type 140 / 141). Dne 11. dubna 1967 byl spuštěn na vodu. Bylo rozhodnuto, že ponese jméno Mivtach a byl mu přidělen taktický znak (nebo pennant number) 311.
INS Mivtach odplul v období mezi 17-19. prosincem 1967 a do izraelského přístavu Haifa dorazil 25. prosince 1967. Jeho výzbroj se sestávala ze 3 střeleckých (otevřených) stanovišť se 40 mm kanónem Bofors (L-70), jejichž zaměřování se provádělo pomocí optických mířidel (Galileo). Dále byl člun vybaven skluzem pro shoz hlubinných pum (z toho vyplývající přítomnost sonaru, typ Elak). Loď měla být vybavena protilodními řízenými střelami, avšak ty byly ještě ve vývoji.
V průběhu dubna 1973 INS Mivtach přepravoval izraelské jednotky speciálního určení (námořní komando Shayetet 13) a sloužil jako velitelská loď během troufalých výpadů / nájezdů proti velitelstvím teroristických organizacích, sídlících v Libanonu (operace Avim Neurin - "Spring of Youth").
Během války Yom-Kippur se účastnil první bitvy "raketových člunů" (7. října 1973, Bitva Latakia), avšak stále ještě bez PLDŘS.
Následující rok je INS Mivtach modernizován a je odstraněno jedno střelecké stanoviště s dělem Bofors (za palubní nástavbou, pozice X). Na místo něj, je instalováno otočné trojité odpalovací zařízení protilodních řízených střel Gabriel izraelské výroby. 2 samostatné pevné odpalovací zařízení pro PLDŘS Gabriel přibyly rovněž před palubní nástavbou (za kanónem Bofors). Dále jsou instalovány 4 torpédomety s lehkými torpédy Mk.44. Člun je překlasifikován na třídu Saar 2.
Na jaře 1979 je odstraněno další střelecké stanoviště s kanónem Bofors (zcela na zádi, pozice Y) a rovněž tak trojité odpalovací zařízení pro PLDŘS Gabriel. Za palubní nástavbu (pozice X) jsou instalovány 2 dvojitá odpalovací zařízení pro PLDŘS RGM-84 Harpoon. Na konec paluby je instalována nízká nástavba ukrývající vlečný sonar (VDS - Variable Depth Sonar).
11. ledna 1996 byla loď vyřazena ze služby a dopravena do Clandestine Immigration and Navy Museum, kde je dodnes.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://israeli-weapons.com/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.military.cz/ ; http://hnsa.org/index.htm/ ; a dále z publikací - Válečné Lodě Současnosti (ISBN 80-86215-81-4) ; Jane's Válečné lodě (ISBN 80-7236-080-9) ;
URL : https://www.valka.cz/PTG-INS-Mivtach-311-t63826#227824 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more