Černý prapor

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ze zlatého fondu české kinematografie se na trhu objevil první český "akční film" z roku 1958 režiséra V.Čecha, který ztvárnil námět legendárního komunistického zpravodajce Kamila Pixy (pozdějšího pro režim kontroverzního ředitele "Krátkého filmu"), námět účasti Čechů ve válce ve Vietnamu - tenkrát ještě bývalé francouzské kolonii - účastí v bojích "La Legion Etrange" - Cizinecké legii. Divácky a kritikou velmi dobře přijatý snímek popisuje barvitě život v mnohonárodnostní jednotce kde mezi bývalými esesáky, Poláky, Italy slouží i dva Češi. Jaroslav Mareš - pamětníkům známý z rolí svazáckých funkcionářů a legendární "Swarzenegr" českého filmu - liberečák - František Kostelka, jehož už tehdy kulturisticky výrazná muskulatůra se potí v tropech Asie umně vytvořené kdesi na Barandově. Všechny i vedlejší role jsou však obsazeny tak výborně a zahrány výraznými osobnostmi všech tehdejších socialistických zemí a mezi komparsem hrají i pozdější superstár - Vladimír Brabec ("Major Zeman") , 34-letý Ladislav Chudík, legendární primář Sova z "Nemocnice na kraji města", obyčejně esesáky hrající zjizvený H. Hase z NDR. Takže ani nevadí "třídní pohled" a poněkud pitoreskně nevojensky vypadající přestřelky - "v perfektní džungli na Žitném ostrově", vyvraždění vesničanů ve stylu "My-Lai". Údajný leitmotivem - je dobrodružný příběh skutečného legionáře jednoho z 21 navrátilců - reemigrantů v padesátých letech, který dělal Pixovi technického poradce (skutečný legionář - Slovák Ervín Páleš). A je to vidět - i po letech se dá na tento skvost koukat.
URL : https://www.valka.cz/Cerny-prapor-t63739#227428 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more