tEODor

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Robot tEODor (EOD - Explosive Ordnance Disposal) je používán pro manipulaci s podezřelými předměty bez přímé účasti a ohrožení zasahujícího pyrotechnika. Je s ním možné provádět prvotní průzkum nebezpečného materiálu (možného improvizovaného výbušného systému) ve volných prostorech, budovách, pod dopravními prostředky apod. nebo jej používat k vytvoření přístupu do uzavřených prostorů.


Je dálkově ovládán z bezpečně umístěného pracoviště operátora. Na jeho pracoviště je přenášen obraz pomocí videokamery. K vybavení patří rentgenové zařízení k prohlížení nebezpečného nebo podezřelého předmětu, hydraulické rameno pro manipulaci s nebezpečným materiálem, rozstřelovací zařízení k ničení nástražných výbušných systémů, zmrazovací zařízení k zamezení přechodu iniciačního impulsu od roznětného prvku k výbušnině. S dalšími přídavnými přístroji a zařízeními může tEODor řezat plech, vrtat otvory ve zdi, rozbit okno a odtáhnout vozidlo.


Ve výzbroji AČR je robot tEODor od března 2005, jsou jím vybaveny některé útvary 15. ženijní a záchranné brigády. V současnosti je dopravován nákladním automobilem Tatra 815-7 6×6 s kontejnerovou nástavbou EOD. Výrobcem robotu tEODor je německá firma Rheinmetall AG.


Technická data


Délka: 1300 mm
Šířka: 680 mm
Výška (o KM30 rozložený): 1100 mm
Výška (o KM30 čelist vertikálně/horizontálně): 4800/2400 mm
Vlastní hmotnost s manipulátorem a bateriemi: 360 kg
Rychlost (plynule proměnná): 0-50 m/min.
Schopnost jízdy do stoupání po schodišti s max. zatížením: 32°
Nejmenší poloměr otáčení: 1460 mm
Max. nosnost (bez manipulátoru): 500 mm



Zdroj: www.army.cz, www.rheinmetall.de

URL : https://www.valka.cz/tEODor-t63728#227359 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

IDET 2007





URL : https://www.valka.cz/tEODor-t63728#227362 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Upřesnil bych, že výrobcem je firma Telerob, člen koncernu Rheinmetall AG.


Výbava robota je:
vozík s videojednotkou a ovládací jednotkou
rozstřelovač Telemach
brokovnice
univerzální držák Aquaset s vybavením
rentgen Televis
vrtačka, bruska, střihač drátů


foto z akce Cihelna 2007


zdroj:
popiska vystavovaného exponátu
http://www.telerob.de/

tEODor - zdroj: vlastní archív

zdroj: vlastní archív
URL : https://www.valka.cz/tEODor-t63728#228993 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more