Clifton-James, Meyrick Edward

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Lieutnant Meyrick Edward Clifton-James


1898 - 8.5.1963


M.E. Clifton-James se narodil v roce 1898 v Perthu v Australii, jako nejmladší syn Johna Charlese Horsey Jamese a jeho manželky Rebeccy Catherine Cliftonové.


Za první světové války sloužil v britské armádě, po válce se stal hercem a když vypukla druhá světová válka přihlásil se jako dobrovolník. Hlásil se jako estrádní umělec a doufal že bude přidělen k ENSA (Entertainments National Service Association) která zajišťovala armádní estrády, jeho přání ale nebylo vyslyšeno a byl přidělen k RAPC (Royal Army Pay Corps) zajišťujícímu v zásadě účetní záležitosti . Zde sloužil v hodnosti poručíka (lieutnant) v Leicestru a zřejmě by se nikdy nestal slavným nebýt toho, že si někdo všiml jeho podoby s maršálem Montgomerym. Informace se dostala k podplukovníku (lieutenant-Colonel) J. V. B. Jervis-Reidovi (podle jiných zdrojů si všiml jeho fotky v novinách), v MI5 vznikl nápad na léčku která měla odvést pozornost němců od místa vylodění ve Francii. Nápad spočíval v tom, že Clifton-James bude hrát Montgomeryho a odcestuje do Středomoří, což Němce povede k doměnce, že invaze bude do jižní Francie. Montgomery ale v tutéž dobu bude velet přípravám v Anglii. Operace dostala krycí název "Telescope", který byl později změněn na "Copperhead".


Asi 7 týdnů před invazí byl tedy Clifton-James požádán plukovníkem (colonel) Davidem Nivenem z armádního filmu, aby přijel do Londýna (záminkou bylo že bude hrát ve filmu). Teprve zde byl seznámen se svou rolí a následně byl jako seržant tajné služby přiřazen k Montgomeryho štábu, aby si mohl nastudovat maršálovy zvyky a seznámit se s prostředím. Problémem bylo, že Clifton-James byl silný piják (maršál byl známý abstinent), byl rovněž kuřák (maršál nikoli) a obecně se povahově dost výrazně lišili. Bylo také nutno pořídit protézu místo prostředníku na pravé ruce, o který Clifton-James přišel za první světové války. Nicméně rozběhnutá akce běžela dál a 25.5.1944 Clifton-James odletěl osobním letounem W. S. Churchilla z letiště Northolt do Gibraltaru. Zde pak na recepci u guvernéra utrousil ve vhodné chvíli narážku na "plán 303", což byl plán invaze do jižní Francie. To se samozřejmě dozvěděli špioni Osy a zprávu poslali do Berlína. Clifton-James následující den odletěl do Alžíru a zde byl na očích (ukázal se několikrát s generálem Wilsonem velitelem v oblasti Středomoří). Pak odlétl do Káhiry, kde setrval až do Invaze, čímž byla jeho mise skončena. Následně se vrátil ke své předchozí práci v RAPC. Po válce pak o celé věci napsal knihu I Was Monty's Double, vydanou v roce 1954, kde celou tajnou operaci uvedl ve známost. Podle knihy byl v roce 1958 natočen stejnojmený film, ve kterém si Clifton-James zahrál dvojroli (hrál sebe a Montgomeryho).


Clifton-James zemřel 8.5.1963 ve Worthingu.




Zdroje:


http://www.rapc.co.uk/articles/monty/monty.htm
www.answer.google.com/answers/threadview?id=104413
www.britmovie.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Clifton-James-Meyrick-Edward-t62863#224692 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more