Hanina, Ludvík

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ludvík Hanina




Člen výsadku Glucinium.
URL : https://www.valka.cz/Hanina-Ludvik-t61394#221342 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

* 10.10.1912 Užhorod
+ v 80 letech, bližší podrobnosti neznámy


Ludvík Hanina byl synem českých rodičů žijících na Zakarpatské Ukrajině. Vyučil se mlynářem a po absolvování vojenské služby pracoval na několika mlýnech v jižních čechách. V roce 1938 odešel do Španělska a v řadách čs. pěšího praporu T.G.Masaryka bojoval v občanské válce. Později přešel k smíšenému pěšímu praporu Divisionaro, kde bojovalo 120 čechoslováků. Bojoval do roku 1939 kdy po skončení války přeěel do francie, byl internován v táboře Gurs a v roce 1940 nastoupil v Agde do čs. vojska. Po přeplavení do anglie odešel do kurzů seskoku padakem a zvláštního výcviku pro úkoly v týlu nepřítele. Po ukončení výcviku byl přepraven do Bari a odtud dne 4.7.1944 se skupinou Glucinium vysazen u Hluboké v jižních čechách. L. Hanina byl po určité době vypátrán a zatčen pražským gestapem a téměř až do konce války vězněn. V roce 1946 odešel do zálohy. V červenci 1947 odjel do zahraničí a později žil v Austrálii.


Zdroj a více info na : http://www.lib.cas.cz/parasut/hanina.htm
URL : https://www.valka.cz/Hanina-Ludvik-t61394#290748 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more