09.05.2007 - Odhalena nová moderní ponorka Royal Navy

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nová ponorka Royal Navy Astute by měla být moderní útočnou stealth ponorkou s 38 Tomahawky block 4 a torpédy Spearfish na palubě. Je počítáno s možností výsadku speciálních sil, odposlechem sítí mobilních telefonů a dalekým dosahem detekce. Teoretická výdrž reaktorů je 35 let bez doplnění paliva. Británie by od BAe Systems měla dostat 3 ponorky této třídy.




www.telegraph.co.uk [ENG]
URL : https://www.valka.cz/09-05-2007-Odhalena-nova-moderni-ponorka-Royal-Navy-t60898#219304 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

3 ponorky jsou jen první zakázkou, plánována je ještě druhá na další 3 lodi stejné třídy, základna ponorky zřejmě bude ve Skotsku (Faslane). Další dvě lodi ponesou jména Ambush a Artful (tedy obsahově navazující na Astute.
astute by měla být spuštěna v srpnu letošního roku na vodu a dokončena (a předána NAVY) v srpnu následujícího roku. Dle dat položení kýlů dalších dvou lodí se dá očekávat že budou dodávány vždy po dvou letech. Tomahawky budou vypalovány z torpédometů ráže 533, 36 kusů a torpéd je celkový počet který může být různě mixován dle úkolu.
Posádka bude 110 mužů,
výtlak 7800 tun (zhruba polovina výtlaku raketonosných Tridentů),
délka 97 m
šířka 10,4 m
Počet torpédometů je 6
pohon zajišťuje tlakovodní reaktor PWR-2 od firmy Rols-Royce.
zdroj : http://www.naval-technology.com/projects/astute/
URL : https://www.valka.cz/09-05-2007-Odhalena-nova-moderni-ponorka-Royal-Navy-t60898#219348 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more