??? - Identifikace - 37 mm střela

Diskuse

Can anyone identify this missile.
Caliber 37mm
Length 11.4 cm
Inscription 13-tub-53 (?)
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217468 Version : 0
It is probably a penetrating-incendiary projectile with a tracer for the Noris N-37 air cannon - from the MiG-15. The marking of the charge should be 37 LK OZSv, which would indicate that the projectile is explosive (o - oskoločnaja) and contains some explosive in the explosive charge, but according to the shape of the head is clearly penetrating. In any case, extra care when cleaning will be appropriate.
The projectile lacks a ballistic cap, the total length of the projectile with the cap should be about 16-17 cm.


Designation: it is the series, the manufacturer and the year of manufacture. Did you read the text correctly? In my opinion, there is 15-fut-53, while "fut" is the code for Adamovské strojárne, Adamov. I don't know the code "tub".
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217510 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Díky za odpověď. Nápis je uprostřed špatně čitelný takže to může být klidně fut. To první je ale opravdu spíš 13
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217541 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Letecký kanón N-37 zkonstruoval A. E. Nudelman, nikoliv jakýsi Noris.Více na:
www.pyro-csol.cz
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#503473 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nic bych za to nedal, že se jedná o střelu do 37 mm tankového kanonu Škoda A3 montovaného do tanků LT-35 a LT-38, které s úspěchem používala pak v dalších válečných taženích Německá armáda. Do tohoto kanonu se vyráběla munice se střelami průbojnými, podkaliberními a vysoce explozivními. Vysoce explozivní granát by měl mít konstrukčně hlavový zapalovač a trochu jiný tvar. Podkaliberní by měl mít plechovou balistickou čepici, vzadu stopovku a uvnitř podkaliberní střelu. Průbojný granát by měl mít tupější úhel hlavy střely, stopovku a zápichy na těle střely (při nárazu se hlava střely zaboří do materiálu což prudce zbrzdí rotaci přední části střely, kdežto zadní část střely má snahu zachovat rotaci danou drážkováním hlavně. Tím dojde s ohledem na vysoce kvalitní materiál střely k její úplné destrukci - střela se roztříští a pancíř neprobije. Aby se tak nestalo jsou vysoustruženy za hlavou střely zápichy, které po nárazu do materiálu napomohou vlivem rozdílných rotačních sil v těle střely po nárazu do cíle k rozdělení střely na několik částí. Hlava pak probíjí pancíř a zbylé oddělené části střely na ni tlačí, urychlují ji a pronikají za ní do prostoru za pancířem, kde se teprve roztříští). Takže v přední části hlubší rýhy jsou zápichy zvyšující průbojnost střely, v zadní části pak dva mělčí zápichy v nichž byly nalisované vodící obroučky z mědi a nebo karbidu FeS umožňující zaříznutí do drážek hlavně a udělení rotace střele. Některé protipancéřové a průbojné střely měly v zadní části vyvrtaný otvor naplněný vysoce brizantní výbušninou (Tritol/hexogen) s našroubovaným dnovým zapalovačem se zpožděním a zakončeným stopovkou. Hlava střely pronikla za pancíř a díky oddělení zápichy za ní pronikla za pancíř celá zadní část střely se zpožděným zapalovačem, která po průletu pancířem do volného prostoru explodovala.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#587621 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more