22. střelecký pluk

Snažím se zjistit informace o jednom z mých předků - příslušníkovi tohoto pluku.

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V poslední době se zabývám osobou svého pradědy - legionáře a protože nemám možnost dostat se v blízké době do archivu do Prahy, snažím se zatím zjistit, co se dá v nejbližším okolí.


Vím jen to, že byl příslušníkem 22. střeleckého pluku (Francie), do legií se přihlásil v Dárlicích - v Rusku, poté, co byl zajat u Kirlibaby (17. 9. 1916) a byl zařazen do Francouzské legie (1. 11. 1917) a přesunut na západní frontu. Bohužen netuším např. ke kterému praporu, setnině, či rotě patřil. A tak mám jenom velmi obecné informace. Jedním z mála zdrojů (a o to důležitějších) je asi 30-ti minutová nahrávka jeho vyprávění - jak se k legiím dostal. O pobytu v ní už se nezmiňuje. Zanechal po sobě ještě uniformu a vyznamenání - dokumenty k nim schází. S dalšími dvěmi pradědy, kteří byli rovněž v legiích je to ještě horší - od těch chybí osobní věci včetně uniforem, vyznamenání a různých listin úplně.


Potřeboval bych vědět asi následující:
1) Kde bych zjistil, ke které rotě patřil
2) Kde bych našel podrobnosti o této rotě
3) Kterým z dvou transportů z Ruska se mohl dostat do Francie
4) Zajímalo by mě, jestli byly hodnosti v ruských, italských a francouzských legiích shodné - na levém rukávu uniformy má nášivku, která mi připomíná hodnost kapitána, ale k dobrovolníkovi, patrně bez vojenského vzdělání mi to nesedí
5) A kde bych se mohl dozvědět o tom, ve kterých oblastech Slovenska, nebo Těšínska se účastnil obrany hranic, ale to asi sáleží na tom, ke kterému pluku patřil.
6) Kde narazím na kompletní seznam legionářů, odkaz v závorce mé internetové prohlížeče nechtějí otevírat (http://www.army.cz/acr/vuapraha/db/)


...no jo, no - vim všeho všudy prd a protože se v blízké době nedostanu do archivu v Praze (mám to přes celou republiku), nevím, kde pátrat. V našem muzeu je o tom taky prd. Pomohlo by mě, kdyby mi někdo doporučil nějakou literaturu související s tímto tématem, literaturu, ve které bych našel odpovědi na mé otázky.


Stručně řečeno - ocením každou pomoc a strávím veškerou kritiku - u nás se k legionářskému odkazu nikdo moc nemá, mě toto téma fascinuje. Někde prostě začít musím. Rád bych zpracoval osudy všech tří pradědů legionářů i toho čtvrtého, který se do války zapojil taky, a kterého zastihl konec války pravděpodobně v zajateckém táboře.


...tak snad mi někdo poradíte
22. střelecký pluk - A tak vypadá uniforma celá  - pokud by to někomu pomohlo

A tak vypadá uniforma celá - pokud by to někomu pomohlo
22. střelecký pluk - Nášivka levého rukávu

Nášivka levého rukávu
URL : https://www.valka.cz/22-strelecky-pluk-t57992#209727 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím Vás,
zkusím odpovědět na některé otázky:
1) Zjistíte to těžko, bez hledání v dobobých rozkazech nebo zmínce v kronice čs. legie ve Francii
2) Viz 1.
3) Pokud byl ve Francii zařazen do stavu k Vámi zmiňovanému datu 1. 11. 1917, musel se podle mne přeplavit s 1. transportem, tj. transportem, vedeným kpt. Husákem (cesta vedla z Ruska (Archangelsk) přes Velkou Británii (New Castl) do Francie (Le Havre). Transport čítal kolem 1.200 příslušníků mužstva a 20 důstojníků.
4) Nebyly shodné. V čs. vojsku ve Francii byly hodnostní prýmky vodorovné a nosili se nad manžetami na rukávech. Lomené prýmky mohou být myslím označení odsloužených let v legiích.
5) Záleží na jeho zařazení po návratu do vlasti. Někteří legionáři byly během boje na Slovensku s Maďarskem i posíláni služebně např. k jiným jednotkám. Musel byste znát jeho aktuální zařazení v té době, protože často bojovaly samostatně jednotlivé prapory, sloučené do skupin.
6) Máte starý odkaz, nový je: http://www.vuapraha.army.cz


Z té fotografie toho moc čitelného není. Nelze ani pořádně prohlédnout udělená vyznamenání a chybí detailní pohled na čelo baretu, kde nad odznakem právě důstojníci nosili potom také hodnostní označení.
URL : https://www.valka.cz/22-strelecky-pluk-t57992#218794 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Díky za pomoc, už jsem ani nečekal, že se někdo ozve. Vaše rady si (jak se říká) vezmu k srdci a při nejbližší návštěvě našeho hlavního města se pokusím své obzory rozšířit hledáním v archivu (pokud k tomu budu mít dostatek času).


Ještě jednou děkuju a přeju hezký den.
URL : https://www.valka.cz/22-strelecky-pluk-t57992#218910 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdar, môj príspevok sa síce netýka konkrétne tejto témy ale nechcel som zakladať novú sekciu. Ak by mi vedel niekto povedať ako hodnosť v čs. legii FR je na čiapke-képy - dva striborné pruhy okolo hlavy, ja si myslím, že je to Adjutant?
Pavle, čo myslíš?


- ešte dodatok ak sa jedná o Adjutanta tak aké označenie hodnosti mal na pravom rukáve?
URL : https://www.valka.cz/22-strelecky-pluk-t57992#230036 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more