Kauzlarić, Tomislav

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nadporučnik Tomislav Kauzlarić

Narodil se 21.12.1907 poblíž Delnice. Pilotní křídla získal u 7.leteckého pluku v roce 1932 a plně kvalifikovaným vojenským pilotem se stal v roce 1935.

V letectvu působil jako instruktor až do března 1941. Po zajetí Němci se přihlásil do letectva Nezávislého chorvatského státu (vstoupil v hodnosti stožerni narednik) a později v červenci do HZL (Hrvatska legija zrakoplovna). Byl povýšen na zastavnika do září 1942 dosáhl jedenácti sestřelů. Následujícího měsíce byl však zraněn a musel být poslán k ošetření do Německa. K jednotce se vrátil v květnu 1943, ale nezotavil se plně ze svých zranění a musel se vrátit do Chorvatska.

Létat opět začal v létě 1943 u 1.perutě v Borongaji a říjnu byl převelen k 21.peruti. Posléze sloužil u nově vytvořené 2.perutě a také jako zkušební pilot ukořistěného Spitfiru IX. V únoru 1945 byl vážně zraněn při nehodě na letišti Lucko. K jednotce se vrátil až v dubnu v hodnosti nadporučnik. 7.5.1945 odletěl s Junkersem W 34 do severní Itálie, kde se vzdal spojencům. Po propuštění ze zajateckého tábora se spolu se ženou přestěhovali do Francie. Do Jugoslávie se vrátili až počátkem šedesátých let a usadili se v Subotici. Kauzlarić zemřel 31.10.1996.

Zdroj: Croatian Aces of World War 2 - Osprey, Aircraft of the Aces 49, ISBN 1-87176-435-3
http://math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/index.html
URL : https://www.valka.cz/Kauzlaric-Tomislav-t57788#208784 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more