Martinšević, Stjepan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zastavnik Stjepan Martinšević


Narodil se 14.12.1913 v Brodu na Savi. V roce 1934 se stal leteckým mechanikem v hodnosti narednik. Následujícího roku získal pilotní odznak a v roce 1938 se stal plně kvalifikovaným vojenským pilotem.


Když Německo napadlo Jugoslávii, sloužil u 3.letecké školy. V červenci 1941 se přihlásil k letectvu Nezávislého chorvatského státu a k HZL, kde byl povýšen na stožerniho narednika. Svého prvního sestřelu (I-16) dosáhl 8.3.1942 a do září vzrostlo jeho skóre na jedenáct sestřelů. Byl také povýšen do hodnosti časnički namjesnik. Během druhé túry na východní frontě se mu nepodařilo dosáhnout dalšího sestřelu. Po třech měsících služby jako instruktor u JG 104 byl povýšen na zástavníka a převelen k Fl.Ü.G. 1, u níž přelétával letadla po celé jihovýchodní Evropě až do 23.12.1943, kdy zahynul u Bělehradu při letecké nehodě zaviněné špatným počasím.


Zdroj: Croatian Aces of World War 2 – Osprey, Aircraft of the Aces 49, ISBN 1-87176-435-3
http://math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/index.html
URL : https://www.valka.cz/Martinsevic-Stjepan-t57303#206879 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more