Martinko, Eduard

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stožerni narednik Eduard Martinko


Narodil se 2.9.1917 poblíž Karlovace v české rodině. V září 1939 se stal mechanikem v námořním letectvu v hodnosti podnarednik. Byl zařazen k 1.Hydroeskadrile vybavené hydroplány SIM-XIV a zůstal u jednotky až do pádu Jugoslávie v dubnu 1941. V květnu se přihlásil do letectva Nezávislého chorvatského státu v hodnosti vodnik a sloužil jako mechanik v Sarajevu a Petrovaradinu, dokud nebyl přijat do leteckého výcviku u 1.DPJ (poddůstojnická cvičná peruť) v Borongaji.


V říjnu byl povýšen na narednika, prošel dalším stíhacím výcvikem u A/B 123 a JG 104 a v říjnu 1943 se připojil k 15(Kroat)./JG 52 během její třetí túry na východní frontě. Odlétal 24 misí, při nichž sestřelil dvanáct letadel jistě a jeden pravděpodobně, ale také musel pětkrát nouzově přistát. Při posledním z těchto přistání v lednu 1944 se těžce zranil a byl poslán do nemocnice do Německa. Na jaře byl povýšen na stozerniho narednika a vrátil se k 1/JGr Kro (jak se jeho jednotka přejmenovala) do Chorvatska.


V dubnu 1945 sloužil u 2.stíhací perutě v Lucku, ale létat pouze cvičné lety. Absolvoval kurz pro letecké důstojníky, který dokončil těsně před koncem války a byl vzápětí zajat a poslán do zajateckého tábora u rumunských hranic. Martinko zemřel v 70.letech v Záhřebu. Nikdy se plně nezotavil ze zranění, která utrpěl při četných nouzových přistáních a v důsledku špatného zacházení v zajateckém táboře.


Zdroj: Croatian Aces of World War 2 – Osprey, Aircraft of the Aces 49, ISBN 1-87176-435-3
http://math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/index.html
URL : https://www.valka.cz/Martinko-Eduard-t57301#206876 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more