Válka v Evropě - Edwin P.Hoyt

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Hoyt, Edwin P., Válka v Evropě
první díl - BLESKOVÁ VÁLKA
z anglického originálu WAR IN EUROPE VOLUME ONE - BLITZKRIEG, 229 stran bez ilustrací či map.
překlad PhDr. Eva Burjanová, Nakladatelství Slovanský dům Praha 2000, ISBN 80-86421-06-6


Autor vychází ze sekundárních zdrojů, takže vznikla kompilace, sahající časově po Dunkirk. Nevím, zda nepřesnosti a omyly připsat autorově snaze o zkracování (dotklo se mě zejména nepřesné podání okolností kolem Mnichova a vůbec ČSR).
Autor si rozhodně nebere servítky ohledně vojevůdcovských schopností Britů či Francouzů a čtenář má mnohdy dojem, že Hitlerovi byl těmito neumětely vojenský úspěch vnucen, byť se bránil jak mohl.


Hoyt, Edwin P., Válka v Evropě
BOJE NA BALKÁNĚ - z anglického originálu WAR IN EUROPE - BATTLES IN THE BALKANS přeložila PhDr Eva Burjanová, vydalo společně Naše vojsko s.r.o. a Michal Suchánek - Nakladatelství Slovanský dům 2003, 172 stran bez map či plánků, IBSN 80-206-0698-X


Kniha zahrnuje dění na Balkáně včetně útoku na Řecko a Krétu - od počátku r. 1941 do napadení SSSR. Opět nejde o práci s primárními prameny, kniha také postrádá seznam použité literatury a místo něj na konci knihy nabízí vysvětlující poznámky k jednotlivým kapitolám.
Jsou popisovány operace vojsk za použití místních, či "alias" názvů, které ovšem bez mapového doprovodu činí popis bojových střetů značně chaotickým, což hodnotu knihy snižuje. I zde autor nešetří britské velitele, kteří svým diletanstvím umožnili Němcům zvítězit v krétské operaci, která neměla naději na úspěch.
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Evrope-Edwin-P-Hoyt-t50584#194210 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more