Seznam osob popravených v Trhové Kamenici

Seznam osob zastřelených nacisty v Trhové Kamenici v květnu 1945.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Seznam osob popravených v Trhové Kamenici v květnu 1945

Alinče Antonín (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice - dělník
Kacafírek Emanuel (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice - dělník
Kumpán Josef (popr. 5.5.1945), z Dřevíkova, zemřel v boji v Trhové Kamenici
Kučera Oldřich (popr. 8.5.1945), z Trhové Kmenice ( farář )
Kutílek ? (popr. 8.5.1945), z Vranova
Kvapil Jaroslav (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
Marek ? (popr. 8.5.1945), z Vranova
Mareš Bedřich (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
Michek Jan (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
Novák Antonín (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
Pilařová Marie (popr. 8.5.1945), z Trhová Kamenice
Šotola ? (popr. 8.5.1945), z Vranova
Trudič Janko (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
Zábský Adolf (popr. 8.5.1945), z Trhové Kamenice
URL : https://www.valka.cz/Seznam-osob-popravenych-v-Trhove-Kamenici-t50111#193081 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Trhová Kamenice, to je nutno opravit, ALIČE byl ALINČE, zastřelen v polích,kde měl dlouho do let šedesátých kříž. U zdi školy je seznam 4 popravených. Ostatní byli popraveni jinde při útěku. Bylo by dobré také naposat proč zrovna v Trhové Kamenici, při ústupu vojáků kdy mladí lídé v euforii jednotky napadají. Starý pan farář ještě pokřtil moji budoucí ženu a byl popraven. Seznam a podklady jsou v místním muzeu. Je tam vše, křěstní jména, data narození.Tato událost je stále živá mezi starými lidmi v TK.
URL : https://www.valka.cz/Seznam-osob-popravenych-v-Trhove-Kamenici-t50111#301096 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Možná,že to již nikoho nezajímá, možná zajímá,ale určitě bude slušné tyto naše padle občany upřesnit alespoň dle jména:


l. Bedřich MAREŠ, narozen 24. února 1896, tovarní mistr v
Trhové Kamenici, zastřelen při přestřelce.


2. Antonín ALINČE,narozen , 23.května 1920,dělník
zastřelen za obcí v polích.


3. Marie PILAŘOVÁ,narozená 8.září 1926, švadlena,
zastřelena při přestřelce v obci


4. Oldřich KUČERA,narozen 5.února 1910, farář, vlastenec,
zastřelen přímo na faře


5. Emanuel KACAFÍREK,narozen 28.prosince 1873,dělník,
zastřelen při útěku


6. Jaroslav KVAPIL,narozen 27.ledna 1915,pekařský
dělník,zastřelen na ulici v obci.


7. Jan MICHEK,narozen 9.května 1925,zámečnický učen,
zastřelen na ulici obce.


8. Antonín NOVÁK,narozen 23.listopadu 1906,rolník
a hostinský z Rohozné,zastřelen na ulici v obci


9. Adolf ZÁBSKÝ,narozen 25.ledna 1890, domkař, zastřelen při útěku na louce za obcí


10.Jan TRUDIČ,narozen 4.dubna 1920,zemědělský dělník, zastřelen na ulici v obci.


Tento záznam je převzat z matriky zemřelých obce Trhová Kamenice



Čest jejich památce!
URL : https://www.valka.cz/Seznam-osob-popravenych-v-Trhove-Kamenici-t50111#303721 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Trhová Kamenice-Markt Kamenitz:


Od 21.března 1940 byla stanovena výnosem okresního úřadu v Chrudimi nová jména v jazyce německém. Již 21. února je zatčen záložní československý důstojník František Žák. I když se pokusíme objasnit kruté řádění německé armády ve dnech 8. - 9. května 1945 chtěl bych ještě upozornit, že mezi oběťmi v Trhové Kamenici je nutno uvádět i občany židovského původu a to rodina Bergmanová, Fuchsová a Weissensteinová, kteří se z koncentračních táborů nevrátili.


Popis událostí ze dne 8. května 1945 :
8. května nastupující jednotky Rudé armády drtí postavení nepřítele u Ždírce a Křížové, nepřátelská obrana se hroutí a Němci prchají. Ústupová silnice je však přerušena a z toho vzniká na německé straně nervozita, zmatek a chaos. K Trhové Kamenici se blíží německé jednotky jednak od Chrudimi a dále od Nasavrk. Organizátoři odboje v Trhové Kamenici usoudili, že jde o trestnou výpravu proti "partyzánskému hnízdu", jak fašisté nazývali městečko a rozhodli se přijmout boj. Občanstvo neschopné boje se mělo ukrýt a vstříc koleně byla vyslána jednotka v síle asi pětadvaceti lehce ozbrojených mužů, kteří zaujali obranné postavení v rojnici za obcí Rohozná, po obou stranách silnice. U obce Rohozná došlo k prudkému boji v kterém silně vyzbrojené a vycvičené německé jednotky obránce rozprášili. Zde padl tovární mistr Bedřich Mareš z Trhové Kamenice spolu s dalšími muži z Vranova Kužílkem, Markem a Šotolou. Organizátoři se snaží vyjednávat s Němci. Viktor Mráz, pražský fotograf, který byl v Trhové Kamenici na návštěvě a který uměl dobře německy se přihlásil a opravdu čelo jednotky projíždí obcí v klidu, ale zadní jednotky zpozorovali, že v místní škole jsou zajatí Němci a vlasovci, kteří posunky žádají o pomoc. Do této situace někdo z občanů snad (údajně starý pan Grim z lovecké brokovnice) i vystřelil na ustupující Němce. Konec kolony zastavuje, zajati jsou osvobozeni. Ti je upozorní na katolického faráře Oldřicha Kučeru, velitele hlídky, který důsledně a tvrdě vyžadoval kázeň. Němečtí vojáci jej na faře zastřelí ranou do týlu. Situace se vymyká z rukou jak německému veliteli tak i povstalcům. Němci se již jen mstí, vnikají do sklepa a lidi s blátem na botách vyvlékají ze sklepu a používají je jako živé terče na vozidlech. Na náměstí Němci zastřelí čtyři rukojmí z Rohozné a to jmenovitě :


Jaroslav Kvapil, pekař
Antonín Novák, hostinský
Jan Michek, zámečnický učeň
Janko Trudič, slovenský zemědělský dělník


Na louce u hřbitova jsou zastřeleni další tři muž z Trhové Kamenice:


Adolf Zábský, domkař
Antonín Alinče, dělník
Emanuel Kacafírek, dělník

9. května po útoku sovětských vojsk byl již útěk Němců jen chaotickou záležitostí,ale ještě tohoto dne skupina mladých příslušníků jednotek SS v Petrkově obkličuje několik domů s cílem loupit, vraždit. Jsou však v boji s partyzány odraženi a prchají, jejich cílem bylo získat civilní oděv. Navečer kolem dvacáté hodiny přijíždí do Trhové Kamenice první průzkumná jednotka Ruské armády a další den, tj. 10. května do obce vstupují pravidelné armádní jednotky Rudé armády. Ještě 11. května se tlupa mladých vojáků podílí na zavraždění hajného a jeho manželky v hájence ve Vševradově. Trest je však krutý jsou partyzány dostiženi, postaveni před soud a vinící zastřeleni(nevinní prý předání do zajateckého tábora).
V koncentračním táboře však zahynuli další občané Trhové Kamenice a to Josef Málek, František Urban, Ladislav Urban, Josef Eis, Václav Holub. V Praze na barikádách padli Bohumil Elich a Bohumil Urbam, oba ve věku 18 let. Při nucených pracích v Německu zahynuli Karel Šimek,Vladimír Kučera a František Elich.
Na tak malou a chudou obec je to výčet děsivý a proto nesmíme zapomínat.


Zpracováno volně dle vyprávění pamětníka, který si nepřeje své jméno uvádět.


Literatura:
Josef Vazač: Trhovokamenicko v boji proti fašismu 1939-1945
Bohumil Hospodka: Z historie města Trhová Kamenice


Po roce 1945 a hlavně po roce 1948 byl odboj v Trhové Kamenici přisouzen komunistům, což není zcela pravdou, ale je pravda, že na odboji se podíleli mezi jinými i komunisté. Památka a vzpomínka patří všem.
URL : https://www.valka.cz/Seznam-osob-popravenych-v-Trhove-Kamenici-t50111#304265 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V osvobozené obci Trhová Kamenice začíná smutně. ll. května byl pohřben u Svatého Mikuláše Josef Urban ze Dřevíkova, který padl 5. května při přestřelce s Němci u Marešova domu v Trhové Kamenici. Nejsmutnějším dnem byl 12. květen 1945. Dopoledne toho dne se konal prozatímní pohřeb umučeného faráře Oldřicha Kučery. Pohřbu se účastnilo duchovenstvo chrudimského okresu, přátelé, žáci a učitelé z naši i okolních obcí. Farář Kučera byl prozatímně uložen do hrobky Josefa Stehno z Možděnice na zdejším hřbitově
Odpoledne se konal společný pohřeb padlých a zastřelených z 8. května, na veřejném katafalku umístěném v horní části náměstí před kostelem. Katafalek byl potažen černou látkou, ozdobenou květinami a zeleni, v rozích vlály státní prapory na půl žerdě. Sem skupiny pohřebních hostí přiváželi rakve padlých Emanuela Kacafírka, Marušky Pilařové, Antonína Alinče, Adolfa Zábského, Bedřicha Mareše, a čtyř popravených u Linhartova domu Antonína Nováka, Jaroslava Kvapila, Jana Michka a Janka Trudíče. Přes dvě hodiny se ve žhoucím slunci té květnové soboty loučili občané Trhové Kamenice a okolí u katafalku se svými hrdinnými rodáky, kteří položili životy v boji proti teroru, krutosti a zvěrstvu v boji za svobodu své země, své obce.
Ze židovského obyvatelstva Trhové Kamenice zahynuli skoro všichni v hitlerovských lágrech. Byli to Marie Alinčová, Hermína Bergmanová, Milan Fuchs a jeho žena a dcera Anna, Ing.Oto Fuchs, jeho žena Gréta a syn Hanuš, Theodor Weisenstein, jeho žena Elsa a jejich dcery Věra a Helena a sestry Josefa a Adéla se svými dvěma dětmi.

Prameny:
Úryvek z knihy Bohumila Hospodky: Z historie města Trhové Kamenice.
URL : https://www.valka.cz/Seznam-osob-popravenych-v-Trhove-Kamenici-t50111#304826 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more