Rußworm, Hermann Christof von

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Feldmarschall Hermann Christof Graf von Rußworm
Polní maršál Heřman Kryštof hrabě Rußworm


též v podobě: Rusworm či Roßwurm



narozen: 1565, Frauenbreitung, Sachsen-Meiningen
zemřel: 1605, Praha




Rusworm, původem z protestantské šlechtické rodiny z Durynska, se od mládí věnoval vojenské kariéře. Nutno říci, že úspěšně. Začínal u vojska hraběte z Moersu a později přestoupil ke katolicismu, aby mohl vstoupit do vojů lotrinských vévodů. Nakonec však zakotvil v císařské armádě. Tady ostupoval po hodnostním žebříčku, i když neužíval vždy jen čistých metod, ale i protekce. To však tehdy nebylo nic divného. Stal se brzy plukovníkem a zamířil na turecké bojiště. Tady se bouřlivák a potížista Rusworm sice povahově příliš nezměnil, ale ukázal se jako skvělý voják. Více než Turkům však musel čelit nepřátelství ostatních velitelů, zdejména italských generálů Basty a Belgiojosa.


Rusworm byl totiž, kromě toho že skvělý voják, i známý duelant. A právě na tom byl založen jednoduchý plán jak se jej zbavit. Měl ho ve vyprovokovaném souboji zabít hrabě Belgiojoso, bratr onoho císařského generála. Věc však zkončila dosti nejasně.


Při návratu z jedné hostiny, kde přišla řeč i na neutěšenou situaci v Uhrách byl Rusworm zastaven hrabětem B. Po chvíli zmatené strkanice v noční tmě však ležel mrtvý Belgiojoso na zemi a Rusworm byl zatčen. Není však jisté, zda Belgiojosa zabil on, či některý z jeho sluhů.


Rusworm, v té době již maršálek, nevěnoval této příhodě mnoho pozornosti. Jednak si myslel, asi právem, že jednal vlastně v sebeobraně, jednak spoléhal na ochrannou císařovu ruku.


Jenže císař Rudolf II. tehdy zrovna procházel jednou ze svých duševních krizí. Podepsal tak rozkaz k Ruswormově popravě. Jelikož si Rusworm znepřátelil i nenáviděného a zkorumpovaného parvenu - Filipa Langa, císařova komorníka, je možné, že císař podepsal osudný rozkaz, ve chvíli, kdy prakticky nevěděl, co podepisuje, nebo lépe, kdy podepsal, cokoli mu Lang podstrčil.


Císař se však přece jen pokusil svého nejlepšího vojáka zachránit. 29. 11. 1605 vyjel údajně z Hradu posel s rozkazem, aby byl Rusworm propuštěn a přiveden k císaři. Na Staroměstskou radnici, kde byl Rusworm popraven, však přijel pozdě, přestože měl času dost...



Zdroj:


Podle knihy V. Šindeláře - velká kniha o soubojích a duelantech, Ergia, 2004



(Přesunul a upravil RoBoT)
URL : https://www.valka.cz/Russworm-Hermann-Christof-von-t49868#185241 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more