Dizdarević, Raif

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Předseda předsednictva, svazový ministr Raif Dizdarević



jugoslávský politik muslimské národnosti



Raif Dizdarević přišel na svět v roce 1926 ve městě Fojnica, které se nalézá v centrální oblasti Bosny a Herzegoviny. Během druhé světové války se účastnil osvobozování Jugoslávie. Osvobozeneckého boje se zúčastnilo i šest jeho bratrů (ještě měl tři sestry). Tři bratři zahynuli, z toho dva dosti krutě. Zije byl surově umučen ustašovci v Jasenovaci a Nusret byl brutálně zabit četniky v partyzánském lazaretu.


Po válce se stal členem komunistické strany a vstoupil nejprve do bezpečnostních (1945-1951) a poté do diplomatických služeb. Působil jako tajemník a chargé d'affaires v Bulharsku (1951-1954), první tajemník v Sovětském svazu (1956-1959) a v šedesátých letech, konrétně mezi lety 1963 a 1967, jako velvyslanecký rada v Československu. Poté zastával funkci ve federálním vedení odborů. V roce 1972 se stal náměstkem svazového tajemníka (tj. ministra) zahraničních věcí. Od roku 1974 stál v čele bosenskohercegovinských odborů a byl členem Ústředního výboru Svazu komunistů Bosny a Hercegoviny a ještě téhož roku postoupil a stal se členem předsednictva Ústředního výboru SK BaH.


V roce 1978 se stal na čtyři roky předsedou předsednictva Bosny a Hercegoviny. V letech 1982 až 1983 vykonával funkci předsedy Federální skupštiny (tj. parlamentu). Posléze zastával od roku 1984 úřad svazového tajemníka zahraničních věcí. Od tohoto roku byl i členem Ústředního výboru Svazu komunistů Jugoslávie. Jeho úřednicko-politická kariéra vyvrcholila v prosinci 1987, kdy byl zvolen do předsednictva SFRJ a stal se jeho místopředsedou. Od května 1988 do května 1989 zastával post nejvyšší. Byl předsedou předsednictva Socialistické federativní republiky Jugoslávie. Z této pozice se snažil udržovat integritu federace a tlumit narůstající nacionalistické vášně.


Dizdarević se ve svém literárně zpracovaném svědectví o posledních letech existence Jugoslávie hlásí k jugoslávské orientaci a k Titově odkazu. Prohlašuje se za "jugonostalgika" a "titovce", ač přiznává, že mnoho problémů, jež vedly k tragicky krvavému rozpadu Jugoslávie, má své kořeny již v době Titovy vlády.


Během jugoslávských válek byl již v politickém důchodu a žil v Sarajevu, kde psal své paměti, v nichž zachycuje poslední dny Titova života, hospodářské problémy, snahy o reformy, nárůst nacionálního egoismu, své působení ve federálních orgánech a postupnou destabilizaci jugoslávské federace a roli některých významných aktérů.




Zdroje:


Raif DIZDAREVIĆ: Od smrti Tita do smrti Jugoslávie, Praha, 2002
Web srbského Ministerstva zahraničních věcí
URL : https://www.valka.cz/Dizdarevic-Raif-t49746#192373 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more