Druhá světová válka v kronikách regionu Podluží

Soubor informací z kronik

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Název: Druhá světová válka v kronikách regionu Podluží
Autor: kolektiv regionálních kronikářů
Vydal: Region Podluží Lanžhot
Náklad: 3000 výtisků
Vyšlo: 5/2006
Cena: 100,-


Zhruba čtvercová brožovaná publikace s titulním obrázkem střeleckého družstva z Afriky 1942 je sborníkem vydaným k 60. výročí osvobození regionu Podluží sovětskou armádou v dubnu 1945. Je to zajímavý námět, a opravdu je k obsahu knihy – viz. galerie k Mikulčicím a Těšicím. První verze s vyloďujícími se příslušníky Pacifické flotily někde u Guadalcanalu byla o něco více mimo,....dosti ale humoru. Pro pořádek uvedu, že do regionu Podluží o němž je řeč spadají vesnice na okrese Břeclav a Hodonín. V knize se konkrétně jedná o Dolní Bojanovice, Hrušky, Josefov, Kostice, Lanžhot, Lužice, Mikulčice a Těšice, Moravskou Novou Ves, Moravský Žižkov, Nový Poddvorov, Prušánky, Starý Poddvorov, Tvrdonice a Týnec (podle abecedního pořadí).


Úvod knihy (Mgr. Jan Čech) na šesti stranách seznamuje čitatele s tím k jakému výročí byla knihy vydána a se situací na jaře 1945 na popisovaném území. Čtenáři měsíčníku HPM je vše podrobně známo z dřívější doby – jde o jakýsi zkrácený výtah z práce Boj o pevnost Brno od p.Schildbergera. Je napsán velmi kvalitně a doplňují jej tři fotografie.


Původním plánem při sestavování knihy bylo, že každá vesnice dostane zhruba stejný prostor pro prezentaci svých zápisků z historie. Ne vždy se však povedlo nashromáždit na poskytnutý prostor dostatečné množství materiálu. U jednotlivých vsí je proto prostor rozdělen následovně (v závorce číslo strany kde text začíná a kde končí, pokud je číslo uvedeno dvakrát strana obsahuje text pro obě vesnice-začátek a konec.) :


Dolní Bojanovice: 10 – 12 (bez fotografií)
Hrušky: 13 – 33 (22 fotografií)
Josefov: 33 – 38 (1 tabulka, bez fotografií)
Kostice: 39 – 43 (5 fotografií)
Lanžhot: 44 – 53 (10 fotek)
Lužice: 54 – 62 (11 fotografií)
Mikulčice a Těšice: 63 – 74 (23 fotografií)
Moravská Nová Ves: 75 – 85 (2 snímky)
Moravský Žižkov: 85 – 92 (4 fotky)
Nový Poddvorov: 93 – 96 (bez fotografií)
Prušánky: 97 – 104 (bez fotografií)
Starý Poddvorov: 104 – 107 (bez fotografií)
Tvrdonice: 108 – 115 (1 fotka)
Týnec: 115 – 121 (bez fotografií)


Čtení je to velmi zajímavé, místy úsměvné, jindy dosti drsné. Text je napsán (opsán) z větší části z dochovaných kronik, či s nasbíraných vzpomínek pamětníků. Fotografie dobře dobovou atmosféru dokreslují a jsou velmi zajímavé. Chyba je u snímku na straně 74, kde se dva pánové nechali zvěčnit u trosek sestřeleného Il2 Sturmovik a ne u německého letadla jak je napsáno v popisce. Polemizovat by se díky jejímu stavu dalo i o „darované“ ruské uniformě na straně 29. Podle poslední reakce je na straně 50 sice Tiger II alias královský tiger. Nicméně fotografie pochází z Jindřichova Hradce ne z Lanžhota. Kniha je ke každé kapitole doprovázena ilustracemi Slavomíry Foretové – Kuličkové.


Knihu jako takovou hodnotit nebudu (jsem spolu/autor kapitoly o Hruškách), to mě nepřísluší.


K objedníní na mailu:
URL : https://www.valka.cz/Druha-svetova-valka-v-kronikach-regionu-Podluzi-t49501#191785 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den, chtěla bych si knihu koupit.
Leona Profotová
URL : https://www.valka.cz/Druha-svetova-valka-v-kronikach-regionu-Podluzi-t49501#591928 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kniha je pry stale k sehnani treba na poste v obci Hrusky
URL : https://www.valka.cz/Druha-svetova-valka-v-kronikach-regionu-Podluzi-t49501#654386 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more