Olaf II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Olaf II. Haraldsson (Olaf Svatý)

Narodil se roku 995 v Ringerike norskému velmoži Haraldovi. Za jeho života se mu říkalo Tlustý.
Než se roku 1015, kdy porazil jednoho z dánských správců Norska Svena Hákonarsona v bitvě u Neaje, stal králem, bojoval s Dány v Anglii. Po zisku koruny ihned potlačil moc významných velmožů, upevnil svůj vliv na Orknejích a dovršil christianizaci země, když nové náboženství nejednou vnutil násilím. Do země zval křesťanské mise z Anglie a Německa. Roku 1020 zavedl první křesťanský zákoník.

Poté uzavřel mír se Švédskem a provedl úspěšný útok na Dánsko. Roku 1026 však do Norska vpadl Knut I. Veliký a v rozhodující bitvě roku 1028(1029) byl Olaf II. poražen a norská šlechta se přidala na stranu vítěze. Olaf tak musel, i se svým synem a budoucím králem Magnusem, uprchnout na Kyjevskou Rus, kde v té době vládl Jaroslav I. Moudrý. Zde Olaf II. postavil armádu a vydal se dobýt zpět Norsko. Během návratu zůstal nějakou dobu ve Švédsku, kde rozšiřoval křesťanství. Do Norska vytáhl roku 1030, po smrti dosavadního správce Håkona Eirikssona, který utonul na moři.
V rozhodující bitvě 29. července 1030 u Stiklestadu se mu postavili na odpor bohatí norští sedláci a Olaf II. byl v bitvě s početnějším protivníkem poražen a zabit.

Již roku 1031 je Olaf prohlášen za svatého a stává se patronem Norska. Jeho insignií je vikinská sekera.

Roku 1847 byl založen Norský královský řád svatého Olafa, který má pět tříd.


Prameny:
Čornej P. a kol.: Evropa králů a císařů, Praha 2005
http://cs.wikipedia.org/wiki/Olaf_II._Svat%C3%BD
http://valhalla.curiavitkov.cz/viking.html
URL : https://www.valka.cz/Olaf-II-t49333#191423 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more