Hotchkiss Mle. 1909

lehký kulomet

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TTD
Ráže : 8 x 50R Lebel, .303 British, 30-06 US
Délka : 1187 mm
Délka hlavně : 596 mm
Váha 12,25 kg
Drážkování hlavně : 4 drážky pravotočivé
Nabíjení : kovový pásek se 30 náboji
Rychlost palby : 500 ran/ min.


Zbraň konstruovali Lawrence Benet a Henri Mercie pro francouzskou firmu Hotchkiss. Ta ji v roce 1909 nabídla na trh, zbraň vzbudila pozornost svou nízkou vahou a byla zavedena ve Francii jako Mle 1909, dále v Británii jako Hotchkiss Mk.I a rovněž v USA zde jako Benet-Mercie Machine Rifle. Zbraň byla uváděna do výzbroje jezdectva a byla brzy ve výzbroji nahrazována jinými typy (Lewis, Chauchat …) . Počátkem WWI byly ještě ve výzbroji a byly použity i na frontě (měl je u indických útvarů i britský expediční sbor). Zraň se ale pro zákopovou válku příliš nehodila, docházelo k selhání a vzhledem k tomu že chyběly i náhradní díly (výroba byla omezená protože před WWI se o širším užití příliš neuvažovalo) byly zbraně již v roce 1915 obvykle převedeny k výcviku.
Nejvíce byly asi využity americké zbraně, ty byly vyrobeny přímo v USA ve zbrojovce Springfield Armory, kde jich vyrobili celkem 670 kusů což na tu dobu byla velká objednávka vzhledem k velikosti tehdejší U.S. Army. Zbraně byly dodány do roku 1916 a následně byly použity při potlačování povstání Pancho Vily v Mexiku (povstalci překročili mnohokrát hraniční řeku Rio Grande a útočili na městečka na americké straně) známá expedice generála Pershinga měla tyto kulomety ve výzbroji a byla asi jako jediná na nich našla jen málo chyb. Jedinou závadou byl dosti nepraktický nabíjecí pásek a hlavně nezkušenost střelců. Druhá jmenovaná závada byla odstraněna zřízením školy pro obsluhy (před tím mnozí vojáci neprošli žádným kurzem ovládání nové zbraně) a to většinu problémů vyřešilo. Kulomet byl pak užíván úspěšně a byl považován za dobrou zbraň. Když američané v roce 1917 dorazili do Evropy měli ve výzbroji kromě kulometů Colt i kulomety Benet – Mercie, v zákopech s nimi ale udělali stejnou zkušenost jako Britové nebo Francouzi, zbraň v zákopech v mokru a blátě fungovala špatně a byla proto od jednotek stažena a vrácena do USA kde byla použita k výcviku nových vojáků. Dnes je to raritní zbraň která je v muzeích a sbírkách k vidění jen řídce.



Zdroj : www.gunsworld.com a archiv autora
URL : https://www.valka.cz/Hotchkiss-Mle-1909-t49045#190657 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Belgie tento kulomet zavedla v ráži 7,65x53 (Belgický Mauser) a údajně jej používala pod označením: Mitrailleuse modèle 1909.


Internet
www.answers.com
www.pmulcahy.com
URL : https://www.valka.cz/Hotchkiss-Mle-1909-t49045#191922 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

URL : https://www.valka.cz/Hotchkiss-Mle-1909-t49045#378304 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more