Seržant ve sněhu - Mario Rigoni Stern

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mario Rigoni Stern: Seržant ve sněhu (Il sergente nella neve)
Praha, Naše vojsko, 1967
Martin, Osveta, 1962


r. 1967 vyšla v nakladatelství "Naše vojsko" útlá, velmi čtivě napsaná kniha - kronika, popisující den za dnem ústup italských "alpínských pluků" od Donu na Ukrajinu (po obklíčení Stalingradu). Po reportážním popisu každonenního života v zimě na přední linii na cca 30-ti stranách a ruské ofenzívy pokračuje s typicky italským citovým pohledem na válku květnaté a barvé líčení autora "štábního" na základě vlastních zážitků, trampoty a strázně sedumnáctidenního pochodu - ústupu špatně vybavených a vystrojených italských vojáků v třeskuté ruské zimě pod neustálými údery "Rudé armády". Hlad, vši, omrzliny, choroby, každodení ztráty, boj o holý život. Vše silně autentické a skutečně prožité, válka viděná prizmatem "horského pěšáka". Silná soudržnost italských jednotek v zápase o každodení přežití, kde kontakty s Němci jsou stejně časté jako s Rusy. Autor psal svou kroniku ještě v ruském zajetí, kde ztrávil jeden rok, o kterém je bohužel jen zmínka v doslovu...po přečtení nezapomenutelné.
URL : https://www.valka.cz/Serzant-ve-snehu-Mario-Rigoni-Stern-t48466#188994 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more