Lemare, Georges

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Aspirant Georges Lemare


hodnost v rámci Armée de l'Air de Vichy - seržant, četař (Sergent)
hodnost v rámci Normandie-Niemen tedy Svobodných Francouzů - podporučík (Aspirant, což odpovídá zhruba ruskému Mладший лейтенант)


- letecké eso Francie ve 2. světové válce



nar.: 16.11.1917, Barentone
zemř.: 21.1.1948, Romainville



Georges Lemare, jedno z nejslavnějších francouzských es druhé světové války, se narodil 16. listopadu 1917 v městě Barentone. Ještě před samotným přiblížením jeho života bych rád podotknul, že tento letec patří k nemnoha západním letcům, kteří měli tu možnost bojovat na třech různých frontách (Afrika, západní a východní fronta), stejně tak na obou stranách (Osa i Spojenci).


Lemare již od mládí tíhnul k letectví a zajímal se o letadla a tak není divu, že se ucházel také o přijetí do letectva. Jeho sen se mu splnil v roce 1937, kdy je přijat do francouzské Armée de L'Air. Díky svým dobrým výsledkům je zařazen do jedné z elitních francouzských formací konkrétně GC (Groupe de Chasse) I/4, kde jej také zastihne počátek války. První vítězství si připisuje 13. ledna 1940, kdy sestřeluje Do 17. V průběhu bitvy o Francii se zúčastňuje dalších leteckých bojů a připisuje si vítězství nad bombardérem, 20. května 1940 (zřejmě Ju 88). V průběhu Bitvy o Francii pravděpodobně létal na stroji Hawk H.75 verze A-1 tedy se 4 kulomety a slabším motorem.


Po porážce Francie jeho kariéra pokračuje v rámci letectva vichystického režimu - Armée de l'Air de Vichy - v Africe, kam jsou přesunuty GC I/4 a GC I/5. Konkrétně řečeno obě seskupení byla přesunuta do Dakaru v Senegalu, kde bránila vzdušný prostor západní Afriky. Zde se také v průběhu roku 1940 (konkrétně 24. září) střetává ve vzdušném souboji s letci FAA z 810. perutě a připisuje si jedno vítězství (pravděpodobně Swordfish). Tohoto vítězství dosahuje ve velké letecké bitvě, které se účastnilo na straně FAA až 60 strojů - cílem bylo bombardovat námořní a vojenské cíle v Dakaru.
Tohoto úspěchu dosahuje na letadle Hawk H.75 verze A-3 (více viz. foto).


Po porážce vichystického režimu v Africe a po porážce německých vojsk je tato skupina GC I/4 zařazena pod Pobřežní velitelství (Coastal Command) a je přezbrojena na P-39 Airacobra.


Později je Lemarovi nabídnuta možnost bojovat v rámci vojenských sil Svobodných Francouzů ve Velké Británii, tuto možnost odmítá zejména s ohledem na zkušenosti s Brity a USA (Mers-el-Kébir, Maroko, atd.). Naopak přijímá možnost stát se členem letky Normandie-Němen v rámci Vojenno Vozdušnyje Sily SSSR. Tato jednotka byla založena na základě smlouvy mezi sov. vládou a západními spojenci v roce 1942, 17. srpna. V roce 1944 však došlo k rozšíření jednotky a přijetí dalších Francouzů. Jednotka zaznamenala vynikající výsledky a 3 z členů se stali nositeli ocenění Hrdina SSSR (Marcel Albert, Roland de la Poype a Marcel Lefevre) - na konci války činil účet této jednotky 273 povrzených sestřelů a 36 pravděpodobných při vlastní ztrátě zhruba 60 strojů.

V rámci této jednotky Francouzů na východní frontě dosahuje 5 jistých a 4 pravděpodobných sestřelů a válku tak dokončuje s 12 vítězstvími na svém kontě.


Po válce dále pokračuje v letectvu Francie a zahyne při leteckém neštěstí u města Romainville v letadle Bloch 161.



Zdroj:
1) Rajlich, Jiří : Na nebi sladké Francie (válečný deník československých letců ve službách francouzského letectva 1939-1945), 2. část, Ares 1998.
2) Plus 6 victories in Armeé de L'Air - Rajlich, Jiří
3) Air Aces Home Page: users.accesscomm.ca
4) math.fce.vutbr.cz
5) pagesperso-orange.fr
URL : https://www.valka.cz/Lemare-Georges-t47052#351512 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotky týkající se válečného působení Lemara na východní a africké frontě.
Lemare, Georges - Lemarovo letadlo v rámci GC I./4 na nebi Senegalu, fotka zřejmě pochází z roku 1942

Lemarovo letadlo v rámci GC I./4 na nebi Senegalu, fotka zřejmě pochází z roku 1942
Lemare, Georges - Lemare před svým strojem na východní frontě (Zřejmě se jedná o Jak-3)

Lemare před svým strojem na východní frontě (Zřejmě se jedná o Jak-3)
Lemare, Georges - Fotka Lemara a dalších jeho spolubojovníků ze skupiny Francouzů Normandie-Němen

Fotka Lemara a dalších jeho spolubojovníků ze skupiny Francouzů Normandie-Němen
Lemare, Georges - Kamufláž a marking letadla Hawk H.75, se kterým létal Lemare na nebi Senegalu a dosáhl jednoho sestřelu (povšimněte si orla pod kabinou - jedná se o odkaz na jednotku SPA 153, která od roku 1936 do roku 1947 tvořila součást GC I/4 )

Kamufláž a marking letadla Hawk H.75, se kterým létal Lemare na nebi Senegalu a dosáhl jednoho sestřelu (povšimněte si orla pod kabinou - jedná se o odkaz na jednotku SPA 153, která od roku 1936 do roku 1947 tvořila součást GC I/4 )
URL : https://www.valka.cz/Lemare-Georges-t47052#351516 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ještě jedna fotka s portrétem, tentokráte zřejmě již z poválečné éry, kdy se Lemare stal instruktorem ve francouzském letectvu.
URL : https://www.valka.cz/Lemare-Georges-t47052#351517 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more