St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Toto muzeum které je umístěno v St. Nazaire je vlastně ponorkou francouzského námořnictva postavenou v roce 1957 a vyřazenou v roce 1984. Potom byla ponorka zakotvena v betonovém zdymadle ve vjezdu do bazénu přístavu v St. Nazaire. Ponorka je přístupná po zaplacení vstupného z původního úkrytu který byl postaven za WWII a návštěvníci se střídají po skupinách. Na požádání dostanete soupravu s výkladem kterou si zapínáte podle toho jak se ponorkou pohybujete, (vracet se v podstatě není možné) k dispozici je angličtina, němčina a francouzština. Focení je zakázáno a je to hlídáno kamerami. Bez blesku to sice jde ale osvětlení je špatné takže nic moc nečekejte  ponorka je stále na vodě což může být zajímavý zážitek pro slabší povahy, celá prohlídka vám zabere cca 30 minut, ale počítejte s čekáním na vstup. Krom ponorky je ve vzdálenosti cca 150 m muzeum transatlantické plavby, které stojí za shlédnutí a je zadarmo. Zajímavý je i vlastní objekt kde je ponorka umístěna, obvykle je možno vystoupit na jeho střechu kde jsou postavení protiletadlových děl a samozřejmě pěkný výhled jak na přístav, tak na nedaleké ponorkové bunkry. Bohužel z bunkrů udělali místní něco jako multikino takže po původním zařízení budete pátrat marně (když jsem zde byl v roce 1998 ještě byly v původním stavu) nedaleko od ponorky je i suchý dok na který útočili kdysi komandos a do jehož vrat narazil torpédoborec Campbeltown. Je toho tedy na jednom místě docela dost a za návštěvu to stojí.
Adresa je : Espadon, avenue de la Forme écluse, port of Saint-Nazaire
telefon: 0810 888 444
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#172714 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Několik fotek, jedna z ponorky, další na bunkr kde je ponorka zakotvena a jeden pohlede z bunkru na protější ponorkové bunkry
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - úkryt ponorky

úkryt ponorky
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - torpédové roury Espadonu

torpédové roury Espadonu
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - pohled na ponorkové bunkry

pohled na ponorkové bunkry
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#172715 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

jen dodam, ze ponorka je umistena v betonovem krytem vjezdu prave k ponorkovym dokum, betonovy kryt byl vybudovan v roce 1943 jako ochrana ponorek pred vjetim do obrovskeho krytu. V tom neni jen multikino, cast byla vyklizena, opet zaplavena vodou a je v podstate prazdna, v casti pak bylo umisteno muzeum transantlanticke plavby a stavby velkych lodi typu Queen Mary II (zdarma uz neni, naopak, ceny nejsou zrovna prijemne a spolu se skutecnosti, ze se tam nesmi fotit je to v podstate smrtelna kombinace) plus ruzne infostanky, turisticke informace a dalsi. Cilem je ozivit mrtvou industrialni zonu pristavu, ktera je odtrzena od mesta (ktere bylo z velke casti behem valky zniceno), kolem vyrustaji nakupni a zabavni centra s cilem prilakat jsem zpatky lidi. Na strechu betonoveho kolosu se da vyjet vytahem, je tam (zdarma pristupna) kratka vystavka venovana pristavu v St. Nazaire, jeho vyvoji od dob davno minulych pres druhou svetovou valku az po soucasnost a kratky pohled do budoucnosti cele oblasti. Zaroven si clovek muze udelat predstavu o sile betonu, ktera chranila ponorky pred utoky spojeneckych letadel, z vysky si prohlednout celou oblast teto casti pristavu, vcetne protilehleho krytu s jiz zminenou ponorkou (timto krytem prochazi silnice, kterou se muzete projet celou zonou pristavu a vyjet az na krasny vysoky most pres Loiru). Ze strechy betonove pevnosti pak vede rampa do nedalekeho Carrefouru Smile a parkoviste, takze si muzete udelat prima prochazku. Pokud mate v oblasti vice casu, da se absolvovat projizdka lodi (myslim 2 hodiny dlouha) po pristavu, a pokud mate jasno v terminu, muzete se PREDEM objednat a zaregistrovat k navsteve nedaleke tovarny na (mimo jine) obri Airbusy A380. Pro cizince je potrebna rezerva DESET DNI, pro cleny EU jsou to DVA DNY, o ktere predem se musite k prohlidce registrovat. Na lodi i pri prohlidce v Airbusu opet plati zakaz fotografovani a kamerovani Sad





(vlastni navsteva)
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#401603 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Místo kde kotví Espadon je kryt zdymadla, které zajišťovalo stálou výšku v bazénu před ponorkovými bunkry (aby tam nebyli při odlivu na suchu). Silnice jde právě v místě vnitřních vrat zdymadla a byla (možná i je) zdvihací. Muzeum plavby bývalo nikoli v bunkrech naproti ale kousek stranou po levé straně když jsi zády k moři. Bylo tam i historické muzeum oblasti s nějakými nálezy od pravěku do dneška. Ale naposled jsem tam byl asi před 5 lety, tak se to možná změnilo.
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#401606 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

pridavam par fotek, vcera jsem to jeste nemel stazene ...


podle me to nejak prehazeli - na te druhe strane pristavu, co je ponorka, by melo byt muzeum, ktere se zove Ecomusee (coz stranky mesta vydavaji za "heritage muzeum o minulosti mesta", a pak v tom ponorkovem krytu je muzeum Escal Atlantic, kde by mela byt temer jedna k jedne replika zaoceanskeho parniku a je to venovane transatlanticke plavbe, lodi Normandia a dalsim, postavenym v St. Nazaire.
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - pohled z ponorkoveho krytu smerem k opevnene propusti hostici ponorku Espadon

pohled z ponorkoveho krytu smerem k opevnene propusti hostici ponorku Espadon
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - pohled ze strechy ponorkoveho krytu smerem k nakupnim centrum, viditelna rampa pro pesi vedouci na strechu krytu

pohled ze strechy ponorkoveho krytu smerem k nakupnim centrum, viditelna rampa pro pesi vedouci na strechu krytu
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - strecha ponorkoveho krytu, pro predstavu o jeji masivnosti

"strecha" ponorkoveho krytu, pro predstavu o jeji masivnosti
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - plan krytu

plan krytu
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - letecky snimek oblasti pred zahajenim rekultivace cele oblasti

letecky snimek oblasti pred zahajenim "rekultivace" cele oblasti
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#401667 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

jinak silnice uz asi zdvihaci neni (resp technicky asi ano, ale nepouziva se, na fotkach je to patrne, ze vedle krytu je dalsi propust, navic lode mohou pouzit kanal, vytvoreny z puvodniho sucheho doku Normandie (ten, na ktery posleze utocili Britove) nebo dalsiho vyjezdu smerem vpravo od ponorkoveho krytu

PS. na prvni fotce v pozadi drive zmineny most pres Loiru Smile
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - pohled ze strechy smerem k pristavu a pruplavu (ex suchy dok)

pohled ze strechy smerem k pristavu a pruplavu (ex suchy dok)
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - detailni zaber na opevnenou propust s ponorkou Espadon

detailni zaber na opevnenou propust s ponorkou Espadon
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - snimek na lod v popredi, ale co to mame za vojenskou korabku v pozadi, ze by Mistral ?

snimek na lod v popredi, ale co to mame za vojenskou korabku v pozadi, ze by Mistral ?
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - pohled na zadni cast ponorkoveho krytu, ve smeru od parkoviste a nakupniho centra

pohled na zadni cast ponorkoveho krytu, ve smeru od parkoviste a nakupniho centra
St. Nazaire - Ponorka Espadon - námořní muzeum - a pohled zepredu, z protilehle casti pristavu (nedaleko ponorky Espadon)

a pohled zepredu, z protilehle casti pristavu (nedaleko ponorky Espadon)
URL : https://www.valka.cz/St-Nazaire-Ponorka-Espadon-namorni-muzeum-t43669#401668 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more