Royan - Vojenské muzeum

Museé de poche Royan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Město Royan u nás není příliš známo, ale na atlantickém pobřeží Francie bylo posledním místem kde se německá posádka bránila - až do 1.5.1945. Právě této obraně a nasazení jak spojenců tak němců a také bombardování města (to bylo zcela zničeno) je věnováno muzeum „Musee poche Royan“, tedy muzeum Royanské kapsy, které leží nedaleko Royan poblíž, osady Le Gua. Jde o soukromé muzeum a to v tom nejlepším slova smyslu, na 1500m2 je množství exponátů od ručních zbraní, uniforem a věcí denní potřeby až po tank Sherman a další vozidla. Mimořádně zajímavé jsou i fotografie z období války a především z obléhání „kapsy“ které se zúčastnili i francouzské síly vyzbrojené tanky Somua, Char a dalšími z předválečného období. V expozici je připomenut i boj občanů sovětského svazu, jejichž jednotky se zúčastnili na straně němců. Majitelem je starší pán který ochotně zodpoví každý dotaz, bohužel jeho jazykové znalosti v angličtině jsou velmi „basic“, přes tlumočnici jsme se ale dozvěděli hodně zajímavého i o běžném životě obyvatel v době před i za obléhání. Mimochodem při dotazu na sherman v expozici, jsem se dozvěděl že byl vykopán ze země v dosti zbídačeném stavu, majitel to doložil fotkami, a uveden do výstavního stavu kdy aspoň navenek je „jak nový“ za pouhé 3 měsíce.
Cesta k muzeu je solidně vyznačena a přesto že je umístěno mezi objekty obchodů nemůžete ho přehlédnout, stojí před ním německá těžká houfnice a několik vozidel. Pro příznivce betonových objektů je zde pak stěna s montáží kasematního kanonu. Muzeum je otevřeno denně (tedy 365 dnů v roce) a to od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 18:00 o prázdninách pak nepřetržitě od 10:00 do 19:00. My jsme přijeli o hodinu dříve a vzhledem k tomu že majitel už byl přítomen otevřel nám a navíc podal asi čtvrthodinový výklad. Jako ve skoro každém muzeu je i zde malý obchod s upomínkami a drobnostmi. Pokud se tedy dostanete na atlantské pobřeží Francie do okolí La Rochelle určitě stojí vyšetřit si pár hodin na prohlídku právě tohohle muzea. Focení je bez omezení, tedy i s bleskem. Parkoviště je přímo před muzeem, takže ani s tím není problém  . Muzeum má i své stránky na netu na adrese : perso.orange.fr
URL : https://www.valka.cz/Royan-Vojenske-muzeum-t43164#170987 Version : 0
a look at a few more interesting things Smile
URL : https://www.valka.cz/Royan-Vojenske-muzeum-t43164#170994 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Byl jsem dotázán jedním z kolegů zde na válce zda kanon na snímku v pevnůstce má i závěr. Má. Fotky připojuji.
URL : https://www.valka.cz/Royan-Vojenske-muzeum-t43164#205116 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podle informací na Detektorwebu (www.detektorweb.cz) je muzeum dnes již z větší části rozprodáno. I ty www stránky už zrušili,...


Ach jo:(



Musée de la poche de Royan


119 rue Samuel Champlain


17600 Le Gua
URL : https://www.valka.cz/Royan-Vojenske-muzeum-t43164#278303 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No detektoristi to bšlehli ze Střelecké revue kde je o aukci článek. Muzeum neexistuje už několik měsíců (od doby kdy exponáty dostala německá aukční firma). Prodej je popsán včetně některých cen a toho že s některými věcmi byly potíže, protože francouzská vláda původně nepovolila jejich vývoz. Článek je v čísle 8 letošního roku.
Adresa je myslím na nic, na místě je už jen hala kde se dnes možná něco skladuje.
URL : https://www.valka.cz/Royan-Vojenske-muzeum-t43164#278333 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more