Abubakar, Abdulsalami

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chairman of the Provisional Ruling Council, General (ret) Abdulsalami Abubakar



narozen:13.6.1942, Minna
u moci:8.6.1998-25.5.1999



Abdulsalami Abubakar se narodil 13.6.1942 ve městě Minna do muslimské rodiny a své základní vzdělání získal na Native Authority Primary School tamtéž. Patrně získal středoškolské vzdělání na Provincial Secondary School ve městě Bida a poté začal studovat Technical Institute v Kaduně.


Mladý Abubakar narukoval dobrovolně nejprve k letectvu, rychle ale přešel k pozemním silám. Po základním vojenském vzdělání v Nigérii byl Abubakar vyslán na další vzdělání do německa, kde absolvoval vojenský kurz mezi lety 1946 a 1966. Do roku 1966 sloužil v důstojnických hodnostech v různých jednotkách a roku 1969 mu bylo svěřeno velení 3.mechanizované bridády, dislokované ve městě Kano. Mezi lety 1975 a 1977 byl vyslán na další vojenský kurz do USA. Po návratu byl opět jako velitel přidělen na své staré místo, kde vydržel až do roku 1979. V letech 1981 a 1982 se účastnil mise OSN UNIFIL a v roce 1984 byl povýšen do hodnosti Colonel. Později byl jmenován velícím důstojníkem 82.divize, dislokované v Enugu, a stal se dokonce členem tehdejší vlády pod vedením generála Babangidy. Jako takovému mu bylo svěřeno velení strategické 1.mechanizované divize ve městě Kaduna a během Babangidovy vlády byl také velitelem tajných služeb. V den, kdy generál Sani Abacha svrhl civilní vládu Ernesta Shonekana byl Abubakar jmenován velitelem nigerijského generálního štábu, v kteréžto funkci vydžel až do svého jmenování hlavou státu.


Abubakar se až do svého jmenování hlavou státu držel stranou politiky a jediné pozice, které zastával, byly velitelské. 8.6.1998, po náhlé smrti generála Abachi byl svými kolegy-vojáky jmenován hlavou státu přes své podlomené zdraví a nechuť vládnout právě Abubakar. Ten rychle pochopil, že Nigérie, zdeptaná dlouhou krizí a vojenskými vládami, které nedokázaly zatočit se stále rostoucí korupcí, potřebuje klid a civilní vládu. Abubakar začal s rozsáhlým demokratizačním programem, který měl za cíl odstranit od moci armádu, vládnoucí téměř nepřetržitě od roku 1983 a nahradit ji civilní vládou. Podařilo se mu dosáhnout toho, že Moshood Abiola, vítěz voleb z roku 1993, anulovaných generálem Babangidou, se vzdal automatického nároku na post prezidenta, Abiola však stejně nedlouho po tom zemřel. Abubakar dal také propustit Abachovy politické vězně a vyhlásil svobodné volby.


Ty se konaly na jaře 1999 a jejich vítězem se stal bývalý vojenský vůdce Nigérie, generál ve výslužbě Olesegun Obasanjo. K předání moci civilní vládě došlo 29.5.1999, přesně jak generál Abubakar v létě 1998 slíbil.


Po rezignaci na post hlavy státu byl Abdulsalami Abubakar oceněn za znovuobnovení nigerijské demokracie nejvyšším ghanským vyznamenáním-Řádem hvězdy, Mezinárodní zlatou medailí sdružení ECOWAS a Mírovou cenou Koalice Rainbow-PUSH reverenda Jesse Jacksona. Doma mu byla udělena Mezinárodní cena globalistů.


Abubakar se z politického života zcela nestáhl. Zastupuje občas prezidenta Obasanja při oficiálních příležitostech, v srpnu 2000 byl jmenován zvláštním vyslancem OSN v Demokratické republice Kongo a v roce 2003 byl ECOWASem vyslán do Libérie jako vyjednavač ve věci ukončení tamější občanské války. Jako vyjednavač působil také doma, když vypukly nepokoje v souvislosti se zavedením práva šaría.


Abubakar je ženatý s bývalou soudkyní Fatimou Abubakarovou a má s ní 6 dětí- 3 dcery a 3 syny.
Abubakar, Abdulsalami - Abdulsalami Abubakar už jako prostý občan

Abdulsalami Abubakar už jako prostý občan
Abubakar, Abdulsalami - Abdulsalami Abubakar jako hlava státu v hodnosti Major General

Abdulsalami Abubakar jako hlava státu v hodnosti Major General
URL : https://www.valka.cz/Abubakar-Abdulsalami-t42711#168428 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more