Livniová, Cipora

Tziporah Livni
ציפורה לבני
     
Příjmení:
Surname:
Livniová Livni
Jméno:
Given Name:
Cipora Tziporah
Jméno v originále:
Original Name:
ציפורה לבני
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
poručík Lieutenant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
08.07.1958 Tel Aviv
08.07.1958 Tel Aviv
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
he.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Livniova-Cipora-t42706#168404 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cipora Malka "Tzipi" Livni
ציפורה מלכה "ציפי" לבנ


Narodila se 8. července 1958 v Tel Avivu. Její rodiče Eitan Livni a Sara Rosenbergová (oba se narodili v Polsku) patřili k předním osobnostem vojenské skupiny Irgun, která v letech 1931-1948 bojovala na území Palestiny za vznik samostatného židovského státu.


V roce 1976 vstoupila Tzipi do izraelské armády, kde sloužila až do roku 1979, dosáhla hodnosti Segen (poručík) a svou službu uzavřela jako instruktorka na důstojnické škole.


V roce 1979 začala studovat práva na Bar-Ilanově univerzitě, během studií v roce 1980 vstoupila do Mosadu, který jí v roce 1983 poslal na "misi" do Paříže. V roce 1984 Tzipi Mosad opouští, dokončuje studium práv a přes deset let se živí jako právnička.


V roce 1984 si za muže bere Naftali Spitzera, se kterým má dvě děti. Je vegetariánka, mluví anglicky a francouzsky.


V roce 1996 se rozhodla, mimo jiné v souvislosti s vraždou Jicchaka Rabina, vstoupit do politiky a kandidovala do knesetu (izraelský parlament) za stranu Likud. Likud sice volby vyhrál, Tzipi ale byla na kandidátce "příliš dole" a do knesetu se nedostala. Předseda strany Benjamin Netanjahu ji ale jmenoval do čela vládní agentury, která zodpovídala za privatizaci vládního majetku v hodnotě několika miliard.


Ve volbách v roce 1999 se již do knesetu dostala, její politická kariéra začala nabírat na obrátkách po roce 2001, kdy se premiérem stal Ariel Šaron.


Nejprve zasedala v několika vládních komisích, od března 2001 zastávala post ministryně regionálního rozvoje. V únoru 2003 se stala ministryní přistěhovalectví a zároveň působila jako ministryně výstavby a bytové politiky.


V červnu 2004 se podílela na urovnání vztahů mezi členy izraelské vlády v souvislosti s plánem na stažení z Pásma Gazy, za což se dočkala veřejného ocenění. V prosinci 2004 se stala ministryní spravedlnosti.


Dne 20. listopadu 2005 opustila s Šaronem, Ehudem Olmertem a dalšími nespokojenými politiky stranu Likud a stala se spoluzakladatelkou nové strany Kadima. V lednu 2006 pak ministři za Likud opustili vládu a Tzipi se stala ministryní zahraničních věcí, jako druhá žena v historii Izraele.


V březnu 2006 proběhly předčasné parlamentní volby, které Kadima vyhrála a Tzipi se stala vicepremiérkou a zároveň opět ministryní zahraničních věcí, mezi listopadem 2006 a únorem 2007 zastávala též post ministryně spravedlnosti.


Dne 17. září 2008 byla zvolena do čela strany Kadima a dostala možnost sestavit novou izraelskou vládu, protože premiér Ehud Olmert, v souvislosti s vyšetřováním korupce, podal 21. září rezignaci. Tzipi se však nepodařilo sestavit koalici s dostatečnou podporu a proto požádala prezidenta Perese o vypsání předčasných voleb, které proběhnou v únoru 2009.


Od roku 2006 se také objevuje v různých seznamech nejmocnějších lidí světa, například časopis Forbes ji v roce 2006 označil za 40. nejmocnější ženu planety, o rok později si polepšila o jedno místo a v roce 2008 jí patřila 52. pozice.


Prameny:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tzipi_Livni
www.jewishvirtuallibrary.org
www.knesset.gov.il
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cipi_Livni

URL : https://www.valka.cz/Livniova-Cipora-t42706#291466 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more