Řád Durránské dynastie

The Order of the Durani Empire / Nishan iDaulat iDurrani

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

The Order of the Durani Empire
/ Nishan iDaulat iDurrani /


Založený roku 1839 Šahom Suraj al Mukom
Zrušený roku 1842

Bol to vojenský rád udeľovaný za vojenské zásluhy

Udeľoval sa v 3 stupňoch
Veľkokríž /stuha, hviezda /
Veľkodôstojník /stuha, hviezda /
Komandér /kríž/


Stuha červeno - zelená
URL : https://www.valka.cz/Rad-Durranske-dynastie-t40721#156914 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Komandér kríž.
URL : https://www.valka.cz/Rad-Durranske-dynastie-t40721#156915 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Řád Durránské dynastie
Order of Durrani Empire


V tak zvané perské válce, která byla vedena za obnovení celistvosti Afganistanu byl šachem Cuda-al-mullou v roce 1839 založen řád Durránské dynastie . Tento nádherný řád má svůj ideový vzor v anglickém řádu Lázně (viz obrázky).


Řád byl založen ve třech třídách:


1. Velkokříž s hvězdou
2. Velkodůstojník s hvězdou
3. Rytíř řádu


Řád byl udělen anglickým specialistům, důstojníkům a to za pomoc v boji proti Persii. Vzácnost řádu je podtržena mimo jiné i tím, že již v roce 1842 se řád přestal udělovat. Jeho výskyt ve faleristických sbírkách vzácný. Obrázky, které jsou zde vloženy pocházejí ze soukromé americké sbírky.



Popis řádu:

Odznakem řádu je zlatý kříž. Rameny kříže se ke koncům mírně rozšiřují. Konce ramen jsou rozeklané a opatřené kuličkou . Na středovém zeleně smaltovaném medailonu kříže je rozložený nápis:


DUR – I – DAURAN


Po obvodu medailonu jsou vsazeny bílé perly . Mezi rameny kříže jsou vloženy dva zkřížené meče . U první třídy je zlatý kříž položen na větším stříbrném kříži, který má briliantující paprsky.


Hvězda I. třídy
Je tvořena paprsčitou stříbrnou hvězdou na které je položen znak či klenot I. stupně.


Hvězda II. třídy :
Je tvořena osmicípou stříbrnou hvězdou s černěným a velmi jemně zrněným povrchem. Na tělo hvězdy je vložen odznak či klenot II.třídy. (viz obrázek)


Kříž II. třídy je upevněn na stříbrný kříž s briliantujícími paprsky, Povrch kříže je jemně černěn.


Kříž III. třídy je ražen jako nádherný oboustranný kříž , který je pomoci ouška s kroužkem upevněn na zdobené ráhno , kterým je provlečená řádová stuha . Pomoci horního rahna je průvlečná stuha upevňovaná na stejnokroj či národní kroj vojáků.


Stuha:
Řádová stuha je dvoubarevná a to zeleně-červená.


Literatura:
Taprell H., Ribbons and Medalas , 1974
Časopis: Numismatika – faleristika. Kijev 2006
Řezáč T.: Afganistan . Peklo paradoxů. 1993




URL : https://www.valka.cz/Rad-Durranske-dynastie-t40721#325536 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more