Karmal, Babrak

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Babrak Karmal


nar.: 6.1.1929, Afganistán
zemř.: 6.12.1996, Moskva


- komunistický politik a diktátor, zvaný "malý tygr"




Narodil se 6. ledna 1929 v malé vesnici nedaleko od Kábulu. Jeho otcem byl generál tádžického původu, jehož osobní přátelství s generálem Mohammedem Daúdem umožnilo, aby jeho syn mohl studovat na právnické fakultě kábulské univerzity. Tam se Babrak seznámil s marxistickým učením a počátkem 50. let začal organizovat levicové studentské hnutí.


V lednu 1965 se stal spoluzakladatelem Lidové demokratické strany Afganistánu (LDSA) a po jejím rozštěpení na dvě frakce v roce 1967 stanul v čele silnější z nich jako její generální tajemník. S podporou SSSR pak v roce 1977 vytvořil spojením své strany s revolučními frakcemi Muhammada Tarakího a Hafizulláha Amina jednotnou marxistickou stranu, která v dubnu 1978 provedla v zemi státní převrat a uchopila se moci.


V nové vládě zaujal Karmal, nazývaný "malý tygr", funkci místopředsedy a zároveň náměstka předsedy tzv. Revoluční rady. V březnu 1979 se prohlásil Hafizulláh Amin za jediného diktátora a Babraka Karmala odsunul na vedlejší kolej, když ho jmenoval velvyslancem v Praze. V následujícím boji o moc byl obviněn ze zrady a popraven Tarakí. Následovala sovětská invaze do Afganistánu v prosinci 1979, během které byl diktátor Amin zabit. Sovětské vedení vzápětí dosadilo do funkce generálního tajemníka ÚV LDSA a předsedy prezídia Revoluční rady Afgánské demokratické republiky Babraka Karmala.


Po zahájení vleklé partyzánské války se komunistický režim vedený B. Karmalem ocitl v politické krizi a postupně se stal nepřijatelným i pro sovětské vedení. 4. května 1986 byl B. Karmal nahražen ve funkci M. Nadžíbulláhem, který dostal za úkol sestavit vládu národního usmíření a ukončit občanskou válku v zemi. Sám Babrak Karmal se uchýlil do SSSR, ale v roce 1992 se do Afganistánu vrátil a s podporou tádžického generála A. Dostúma se neúspěšně pokusil znovu dostat k moci.


Zemřel 6. prosince 1996 v Moskvě.
URL : https://www.valka.cz/Karmal-Babrak-t40311#154417 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more