Rawlings, Jerry

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Flight Lieutenant (ret.) Jerry John Rawlings


Chairman of the Armed Forces Revolutionary Council - 1979-1979
(Předseda Revoluční rady ozbrojených sil)


Chairman of the Provisional National Defence Council - 1981-1993
(Předseda Prozatímní rady národní obrany)


President - 1993-2000
(Prezident)




* 22. 6. 1947, Accra



Syn skotského otce a ghanské matky Jerry John Rawlings se zapsal jako dvacetiletý ke službě v ghanském letectvu. O něco později byl vybrán jako vhodný k důstojnickému školení a jako 22-letý už měl hodnost Pilot Officer. Získal ocenění "Speed Bird Trophy", které bylo udělováno nejlepším letcům. V roce 1978 byl povýšen do hodnosti Flight Lieutenant. Údajně byl dobrým důstojníkem s dobrým vztahem k podřízeným.


V roce 1979 se nejprve účastnil pokusu o puč, který zdůvodňoval sociální nespravedlností v zemi. Byl zatčen a při prvním přelíčení s ním, když byla přečtena jeho výpověď, získal na svou stranu mnohé důstojníky ghanské armády, stejně jako značnou část obyvatel. Ke druhému přelíčení nedošlo - patrně byl osvobozen z vazby (v originále-"was sprang from custody") a 4.6.1979 vedl s podporou značné části obyvatelstva převrat, který svrhl vládu Nejvyšší vojenské rady a nastolil vládu Revoluční rady ozbrojených sil.


Jedním z prvních kroků Rawlingse - a hned rozporuplným - bylo odsouzení 3 bývalých vojenských diktátorů (Akwasi Afrifa, Ignatius Kutu Acheampong, Fred Akuffo) pro různé represivní kroky. Rozsudek zněl stejně pro ně i pro 5 dalších generálů s nimi spojených (Amedume, Boakye, Felli, Kotei a Utuka) - trest smrti zastřelením. Rozsudek byl také vykonán, stejně se pak vedlo členům Nejvyššího soudu Kwadjo Agyei Agyepongovi, Fredericku Sarkodiemu, Cecilii Koranteng Addové a majoru Samu Acquahovi, kteří ani nebyli odsouzeni.


Rawlingsova junta předala po pohých 4 měsících v úřadě moc zvolené vládě Hilly Limana. Ta ale patrně začala brzo lézt Rawlingsovi na nervy, protože už po 2 letech tuto vládu svrhl vojenským převratem a ocitl se ve funkci předsedy Prozatimní rady národní obrany. V této době už nezastával socialistické, ale středové pozice a za jeho vlády začaly být vyvíjeny služby a školství na úroveň v Západní Africe nevídanou. Ghana se také vyvíjela velmi dobře ekonomicky.


Rawlings vystoupil z aktivní služby v armádě roku 1992 a okamžitě byl zvolen prezidentem za stranu Národní demokratický kongres. Podruhé byl zvolen v roce 1996, přestože oboje volby provázely spekulace o regulérnosti. V roce 2000 se podle ústavy Rawlings nemohl zúčastnit dalších voleb a byl tedy po volbách v prezidentském úřadu vystřídán Johnem Kufuorem.


Ačkoliv celé údobí Rawlingsovy vlády provázely obvinění z porušování lidských práv, nebylo mu nic dokázáno.



(Nadpis upravil RoBoT)
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings nyní

Jerry John Rawlings nyní
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings jako předseda PNDC

Jerry John Rawlings jako předseda PNDC
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings jako předseda AFRC

Jerry John Rawlings jako předseda AFRC
URL : https://www.valka.cz/Rawlings-Jerry-t40092#153302 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more